Trup invelit de timp: Maria de Mangop

Asa cum stim deja, istoria pastreaza pe langa nenumarate date importante, si chipuri frumoase si fundamentale pentru destinul unui tinut. De cele mai multe ori, acestea sunt privite la trecut, insa exista unele personaje ce au reusit sa nu se lase uitate, iar printre acestea se numara si Maria de Mangop.
Privind către reprezentările voievoziilor din fresce, observăm ilustrarea doamnelor, caracterizată prin bogăţia costumaţiei şi diversitatea ei. Aceste doamne sunt înveşmântate în mantiile lor bizantine, aurite şi, traversate de benzi din fire. Acestea transmit un aer nobil, rigid şi static.
De obicei, în zona gâtului acestea erau împodobite cu un guler de blană, o misadă de sobol, mărgăritare, ori poate un element adăugat din moda orientală.Părul era împodobit de lănţişoare subțiri și dese ce se plimbau prin păr, alunecându-le ușor peste obraji, în timp ce de urechi li se agăţau cercei lungi și grei.

Broderia

brodarie

Semnalata prin câteva lucrări reprezentative încă din secolul al XIV-lea, broderia a atins în secolul al XV-lea o remarcabilă înflorire în ţările romane, principalele realizări aparţinând şcolii din Moldova.
Acoperământul de mormânt al Doamnei Maria de Mangop.

Acoperământul de mormânt al Doamnei Maria de Mangop11072234_854696861255907_5529670_n

O broderie de ceremonial este acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop (1477), opera păstrată azi în muzeul manăstirii Putna, ce o înfăţişiseaza în veşminte de înaltă pompă imperială, având ca insemn vulturul bicefal bizantin, răposata a fost reprezentată cu mâinile încrucişate pe piept sub o arcadă trilobată susţinută de coloane. Firele de aur, argint şi mătase asociate în diverse combinaţii şi cusute în puncte de o mare varietate reuşesc să sugereze o expresie reculeasă, de rară nobleţe, ce se asociază solemnităţii morţii, totul fiind cuprins într-o cromatică cu armonii calme, dar nu lipsite de strălucire.
Considerată pe drept cuvânt una dintre cele mai preţioase capodopere ale broderiei medievale romaneşti şi universale, învelitoarea de mormânt a Mariei de Mangop este o operă de maturitate a şcolii de broderie din Moldova.
Maria de Mangop Comnena- Paleologa
De ziua sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, în 14 septembrie 1472, Domnul Moldovei se căsătorea cu Maria Asanina Paleologhina, prinţesa bizantină a cărei familie conducea Principatul de Teodora-Mangop, în Crimeea.Maria de Mangop era nepoata ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea, care a murit în acelaşi an în care Constantinopolul a fost cucerit.
Prin căsătoria cu Maria, Ştefan cel Mare face o dublă declaraţie simbolică: el are acelaşi scop precum împăraţii Bizanţului, iar ţara sa este o continuare a Imperiului căzut sub turci. Activitatea Sfântului Ştefan este mai bine înţeleasă având în vedere cele de mai sus.
Cei cinci ani în care Doamna Maria i-a fost alături au reprezentat începutul confruntărilor majore cu turcii. În aceşti ani au avut loc: Victoria de Vaslui (10 ianuarie 1475) si infangerea de la Războieni (iulie 1476) urmată de izbânda alungării lui Mahomed al II-lea din Moldova.
Doamna Maria a trecut la cele veşnice la 19 decembrie 1477, dar zestrea ei simbolică rămâne înscrisă în fiinţa Moldovei. Pe lângă statutul ţării şi calităţile personale, Ştefan cel Mare se va fi putut intitula împărat, titlu legitimat prin căsătoria cu nepoata ultimului împărat bizantin. Aceasta moştenire simbolică este marcată pe acoperământul de mormânt al Doamnei Maria prin semnele care îi definesc statutul imperial.
Acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop este brodat pe un fond de mătase purpurie. Doamna Maria este îmbrăcată într-un caftan croit din stofă italienească, decorată cu palmete şi fructe de rodie. De jur împrejur se afla inscripţia:
[blockquote style=”2″]Aceasta este acoperământul mormântului roabei lui Dumnezeu, binecredincioasa şi de Hristos iubitoare doamna a lui Io Ştefan voievod, d-nul ţării Moldovei, Maria, care a trecut la veşnicul lăcaş în anul 6985, luna decembrie 19, în ceasul al cincilea din zi.[/blockquote]
Ea este înconjurată în colţul din dreapta jos şi cel din stânga sus de medalioane cu vulturul bicefal, stema Imperiului Bizantin. După căderea Constantinopolului, acest simbol a fost preluat de către Imperiul Rus şi de către Imperiul Austriac.
În colţul din stânga jos apare numele Paleologilor, iar în colţul din dreapta sus, numele Asanilor. Pe arcada care încadrează portretul apar 3 simboluri asociate dinastiei Paleologilor: zvastica, simbolul celor doi ,,C” şi simbolul grilajului.
Acest acoperământ este unica piesa cunoscută până azi care aduce la un loc toate însemnele ultimilor împăraţi bizantini.
De-a lungul timpului, somptuoasa broderie a fost prezentată în expoziţii la Cernăuţi (1855,1886), Viena (1887), Paris (1925), Geneva (1925), Bucureşti (1957), Atena (1964), Vatican (2004).
În anul 2004 a fost restaurată de către o echipă de restauratori de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, condusă de experţii Mihai Lupu şi Ileana Creţu. Imaginea ei figurează în catalogul Muzeului Metropolitan de Artă din New York.
Acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop este cel mai vechi portret brodat în mărime naturală din România.

Bibliografie:

http://www.putna.ro/
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Doamna_Maria_de_Mangop
http://cronicaromana.ro/2013/02/06/viata-privata-a-lui-stefan-cel-mare-cine-au-fost-sotiile-domnitorului/
http://www.moldovenii.md/md/news/view/section/11/id/5047
http://www.putna.ro/Acoperamant-mormant-s3-ss1-c4-cc1.php
http://www.vavivov.com/art.php?id=72
http://www.moldovenii.md/md/news/view/section/11/id/5086

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?