Teatru – Căpșunile și orfanii – O călătorie spre o generaţie abandonată

Căpșunile și orfanii, un spectacol eveniment, susținut de Teatrul Național „Marin Sorescu” în colaborare cu Teatrul de Stat Braunschweig (Germania), va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, ora 19,00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin.
Din distribuție fac parte: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician). Regia spectacolului este semnată de Julia Roesler, scenografia este creată de Adrian Damian, iar muzica de Kim Efert.
În fiecare an, generații întregi de tineri se formează în absența părinților. Familii destrămate, oameni care pleacă în căutarea unei vieți mai bune, oameni care rămân în așteptarea salvării.
CAPSUNILESIORFANII_4
Titlul „Căpşunile şi orfanii” (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți „căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate. Proiectul „Căpşunile şi orfanii” dezbate „prețul” absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?
CAPSUNILESIORFANII_3
În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 au colaborat cu mai multe ONG-uri și au cunoscut o serie de cazuri din Craiova și județul Dolj. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în astfel de situații. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale.

TEATRU
Căpșunile și orfanii / Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată – Teatrul Nottara, Sala George Constantin, sâmbătă, 4 octombrie, ora 19,00
Piesa este urmată de o dezbatere pe tema imigrării și a generațiilor de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci  în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania

 
Distribuția: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician)
Regia artistică: Julia Roesler, documentarea Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu
muzica originală: Kim Efert
scenografia: Adrian Damian
asistent costume: Veronika Kaleja
dramaturgia: Silke Merzhäuser, Axel Preuß
traducerea: Alexandru Sterescu
Asistent regie: Maximilian Hanisch
asistenți stagiari: Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder
Regie tehnică: George Dulămea, Mircea Vărzaru
Parteneri : Salvați Copiii – România; World Vision – România; Goethe-Institut Bucureşti.
Durata reprezentației cca. 90 minute, fără pauză

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?