Somnoroasele lesbiene ale lui Courbet

Courbet este un premergător al moderniștilor. Cu o viață tumultuoasă, a participat la revoluția de la 1848 și a fost prieten cu Baudelaire și cu socialistul Proudhon. Pe la 40 de ani, începe să picteze senzual, etapă din care face parte și tabloul despre care vom vorbi – Somnul / Femei dormind / Lene și lux / Prietenele.

Courbet_Somnul

sursa wikimedia


Tabloul îi este comandat de un diplomat turc, Kalil Bei, dornic să se excite vizual c-o colecție erotică de tablouri. Va mai avea, printre altele, și Originea lumii, tot al lui Courbet sau Baia turcească de Ingres. Dar să revenim la tablou. De dimensiuni nu neapărat mici, 2m x 1,35m, pictura are în centru două dame goale, obosite după o partidă aprinsă de sex. Acum sunt calme, dar după colierul alb rupt, acul de păr și cerceii aruncați la picioare, ne putem închipui învârtoșările trupurilor de dinainte. Cu pubisurile în mare ascunse, femeile au cu ce se lăuda.
Bruneta
Dintre ele două, cel mai mult îmi place bruneta. Pare că e mai în vârstă și cu mai mare experiență. Pare și mai deșteaptă, surâsul ei din somn nu e unul numai fericit, ci și unul ironic, care parcă spune – „Am dat-o gata și pe roșcata asta!” Nu mai vorbesc de fundul ei, ce ne descoperă niscaiva ascunzișuri. Și-apoi, la ea în mână șade colierul rupt, ceea ce ne spune că ea a fost drăcoaica violentă. Și ce bujori în obrăjori!
Semnele lui Courbet
Să privim la mâna brunetei, la materialul brun ce se desfoaie în două aripi – e o aluzie directă la sexul femeiesc. Nu-i așa că acolo-i o vulvă uriașă? Iar dacă ne uităm mai cu atenție, nu iese din ea un râu de sânge? Să fi fost roșcata dezvirginată, să fi fost prima ei partidă de amor?
Mai avem un element, pentru care eu am pierdut minute întregi să descopăr ce este. Este vorba despre desenul glastrei cu flori. De departe, mie îmi pare un bărbat cu barbă roșcată, cu o bască albă, ce privește oripilat în direcția opusă femeilor. Poate e tat-su roșcatei, sau – cine știe? – logodnicul înșelat.
Am citit într-o carte că acel colier rupt e un simbol al greșelii, iar caliciul, dovada căinței. Eu nu văd nici căință, nici greșeală, ci satisfacție 100%. Nu înțeleg rostul paharului, vasului de cristal și al ulciorului de pe măsuța orientală, decât că cele două dame au cam băut ceva alcooluri sau absint.
Albastrul
Iar, din punct de vedere cromatic, albastrul din spate, al draperiei și al tapetului mi se pare uimitor de frumos, în contrast cu albeața trupurilor și a așternuturilor, îl pune în valoare magistral, îi dă o liniște nocturnă. Acum, când zbenguiala erotică a luat sfârșit.
Câte povești nu putem construi în spatele partidei amoroase ale celor două lesbiene de secol 19!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?