Înainte de "Urzeala tronurilor" a fost Biblia: Iudita lui Caravaggio

Sălbăticie, religie, artă ?
Înainte de Urzeala tronurilor cu crime atroce a fost Biblia. Avem, printre poveștile Vechiului Testament o tipă evreică, văduvă mișto, care, ca să se răzbune pe generalul asirian Olofern, care voia să cucerească orașul în care locuia ea, Betulia, a făcut așa: s-a gătit să fie sexy și s-a dus la general, chipurile să facă pe ghida. Omul a chemat-o la ospăț, în cortul lui, iar când ăsta s-a bețivit, ea harșt! i-a belit gâtul.
Zice Biblia: a prins pe Olofern de păr şi a zis: „Întăreşte-mă, Doamne, Dumnezeul lui Israel, în ziua aceasta!” Apoi îl lovi peste gât de două ori din toate puterile şi-i reteză capul. A rostogolit trupul lui de pe pat şi a luat perdeaua de pe stâlpi şi după puţin timp a ieşit şi a dat roabei sale capul lui Olofern. Şi ea l-a pus în desaga ei cu merinde. Şi amândouă au ieşit ca de obicei la rugăciune. (Cartea Iuditei, 13, 7-9)
Caravaggio, pictor italian din secolul 16, a pictat scena decapitării așa (sursa):
[ot-caption title=”Judith Beheading Holofernes-Caravaggio (c.1598-9)” url=”http://www.weart.ro/wp-content/uploads/2014/12/2048px-Judith_Beheading_Holofernes-Caravaggio_c.1598-9.jpg”]
Să privim tabloul!
Cine a văzut Kill Bill de Tarantino, ar zâmbi la vederea săgeților de sânge ce-i țâșnește din gât victimei. Nici pentru oamenii războaielor din secolul pictorului nu i-ar prea afectat, însă totuși emoționează – cel puțin, pe mine, unul, da! De pildă, nu înțeleg cum trupul musculos și puternic al bărbatului nu se zbate deloc, ba chiar caută mai degrabă o poziție mai stabilă. Capul chiar, tras de păr, pare că-i oferă femeii gâtul. Nici ochii nu-s chiar disperați, se uită nedumeriți la chipul femeii întărâtate.
Femeie care jubilează! E albă și luminată și e în toată splendoarea ei (oare Dumnezeu o binecuvântează cu lumină?). Sfârcurile i-s întărite, mâinile par că știu ele ce fac, nici o picătură de sînge n-o atinge, și-a suflecat mâinile ca o măcelăriță (halatul, unde-i halatul?). O ușoară încruntare ne arată că nu-i de glumă. Ce nașpa chestie! pare că zice, dar trebuie s-o fac și pe-asta.
Mie totuși cel mai mult îmi place baba! Cum se uită! Stană de piatră! E ea bătrână, a văzut multe la viața ei, dar așa ceva… Pare chiar că se-ascunde după Iudita! Eu însumi cred că aș putea juca rolul babei! Aș fi aceeași stană de piatră. Rolul Iuditei nu l-aș putea juca nicicum!
Întrebările privitorului
Oare pictorul a avut modele pentru tablou? De ce naiba a ales subiectul ăsta? Era misogin? Voia să arate răutatea femeilor? Că bărbații sunt victime? De ce e perdeaua aceea roșie? De ce e învelitoarea lui Olofern verde? Existau pe vremurile biblice așternuturi albe? Ce-ar păți o femeie ce azi, ar face așa ceva? Pușcărie sau casa de nebuni. Așa, e eroină biblică și subiect de artă.
Spre final, să mai vedem o abordare, mai funny, o ilustrație la Cronicile din Nuremberg (sursa):
Nuremberg_chronicles_f_69r_2

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?