Palatul Culturii, comoara oraşului Iaşi

Efigie a oraşului Iaşi, Palatul Culturii a fost construit în stil neogotic şi a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială, cuprinzând patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Ştiintei şi Tehnicii Ştefan Procopiu, iar în aripa de nord-est, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi.
[ot-caption title=”Palatul Culturii © Robert Cucutianu” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/03/Palatul-culturii-iasi-1.jpg”]
La începutul secolului al XIX-lea (1806 – 1812), pe ruinele vechii Curţi Domneşti, la iniţiativele prinţului Alexandru Moruzi a fost ridicat un palat în stil neoclasic. La sfârşitul aceluiaşi secol, un incendiu a distrus iremediabil clădirea. Apoi, în 1906 au demarat lucrările de construcţie ale actualului edificiu, după planurile arhitectului I.D.Berindei. În 1926 Palatul Culturii a fost inaugurat de Ferdinand de Hohenzollern, al doilea rege al României moderne.
Clădirea a servit drept Palat Administrativ şi de Justiţie, până în 1955, când a fost destinat găzduirii unora din cele mai importante instituţii culturale ale oraşului Iaşi, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal Moldova – Iaşi.
Situat la parterul Palatului Culturii, în aripa vestica, MUZEUL DE ISTORIE A MOLDOVEI este continuatorul Muzeului de Antichităţi, înfiinţat de Orest Tafrali, în 1916 şi, prin cele patru secţii ale sale – preistorie şi istorie veche, istorie medievală, istorie modernă şi istorie contemporană – prezintă principalele aspecte ale dezvoltarii comunităţilor umane care au trăit în spaţiul est-carpatic, din paleolitic până la cel de-al Doilea Război Mondial.
Tot la parterul Palatului, dar în aripa estică, se află MUZEUL ŞTIINŢEI ŞI TEHNICII „ŞTEFAN PROCOPIU”, denumit astfel drept omagiu adus marelui savant ieşean. Muzeul, al cărui prim nucleu s-a constituit încă din 1955, include acum secţiile: energetica, înregistrarea şi redarea sunetului, telecomunicaţii, mineralogie – cristalografie. Progresele rapide ale tehnologiei informaţionale au determinat formarea unei colecţii de computere, constituind o nouă sectie.
La etaj, se regăsesc galeriile de artă europeană şi românească ale MUZEULUI DE ARTĂ. Acesta este continuatorul celei mai vechi pinacoteci din tara, existenta pe langa prima universitate moderna romaneasca din 1860, cu un inventar incluzand donatii ale lui Gheorghe Asachi, Scarlat Varnav, Costache Dasiade, A. Donici, V. A. Urechia, substantial imbogatit de colectia lui Costache Negri, devenita proprietate a muzeului, gratie unui gest similar, din 1874.
MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI, marturie a civilizatiei traditionale, a fost infiintat in 1943 si expune obiecte a caror vechime depaseste in multe cazuri 100 de ani. In spatiul de vizitare, situat in aripa vestica a Palatului Culturii, la etajele I si al II-lea, sunt prezentate: ocupatii traditionale principale – agricultura, viticultura si cresterea animalelor si ocupatii traditionale secundare – pescuitul, vanatoarea, albinaritul; instalatii taranesti, olaritul, prelucrarea lemnului, interioare traditionale, colectii de masti, tesaturi si costume populare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?