Noaptea Caselor

Un circuit al spațiilor domestic-culturale din București. 27 SEPTEMBRIE

Aviatorilor IX→ Aviatorilor 9

Un spatiu neconventional pentru evenimente socio-culturale, centrat pe manifestari muzicale, artistice si educative. Alternativ este si galerie de arta si instalatii vizuale, mini cinematograf, ceainarie, si cocktail-bar, meeting point si workshop venue. Galeria IX suntem noi, intr-un monument de architectura din 1929 pe Aviatorilor nr. 9.
Program: 
► Sus: Vernisaj Baw cu Tomo Minoda
► Jos: petrecere


Artskul → Paris 16

Artskul este o școală de arte și meserii cu casa lângă Guvern (Paris, 16). Nu chiar școală, ci mai degrabă o comunitate de instructori și elevi ce explorează împreună muzică, filosofie, vj-ing, sound design, poezie, turntablism, astrofizică, trompetă, jurnalism, video documentar/experimental, sampling audio și continuă.
Am invitat la catedră autori, publicați, difuzați la radio și tv, cadre universitare, pionieri, domni Trandafir versiunea post punk, Dumitri Prunariu cu picioarele pe pământ. Prin efort concentrat pe studiu și practică, ghidat de profesor, ~3 luni din viață explorezi noul, întâlnești oameni mișto, creezi singur și împreună, nu stai degeaba
Program:
► Hai la Artskul între 21 si 23 să facem pe loc un film nu chiar manifesto, o invitație la acțiune, nu neapărat la activism, știm exact ce-ți pregătim, de fapt Mitoș Micleușanu, la cap și butoane.
► Deschidem ușa la 21, REC la 21,30, închidem la 23, să mai colinzi și alte case.
Stăăăm și-așteptăm să ni se deschidă. Chakrele, calea către inima ta, capul, picioarele, ușa la tindă, diateza pasivă aici, diateza pasivă acolo.
Puține mâini pe clanță, pe pulpy, ciuciu geamuri sparte cu mingea de fotbal. Nimeni nu-ndrăznește, nimeni nu poftește.
Mass turbare cu două degete.


 

The CAN → Povernei 35

The Collective Art Neighbourhood este un proiect de arta contemporana care functioneaza ca platforma de dialog, studio open-space si galerie de arta.
Program:
Concept – Trash the CAN
► 18:00 – Workshop in colaborare cu A-maze Me: Trash talk
Oameni care fac filme, dar nu tocmai filmele la care visau, despre ce se întâmpla cu dinamica procesului de filmmaking și cu autenticitatea produsului tău artistic și, în ce măsură rămâne el artistic, atunci când:
-lucrezi în televiziune (Patrick Brăila)
-ești contractat să filmezi scene erotice ( Lavinia Polak)
-faci videoclipuri sau spoturi publicitare (TBD)
Se vorbete depre ce impact are genul ăsta de job (adică deadline-urile, clauze contractuale, etc) asupra stilisticii tale ca filmmaker și ce transformări suferă ea.
► 21:00 – 04:00 – Proiectie de filme Trash (free loud Pop Corn)


 

Artidava → Henri Coanda 38

Centrul cultural independent Artidava este un spatiu artistic independent, creat si administrat de Asociatia Culturala Macaia.
Casa este din 1938 in stil mediteranean si a fost construita de Alexandru Popescu-Necşeşti.
PROGRAM
► 20:00 – 21:00: Piesa de teatru “Efracție”
Vlad şi Ionel petrec câteva momente din viaţa lor într-o situaţie neaşteptată – de Vlad, şi nedorită – de Ionel. Camera de zi din casa lui Vlad este scena întâmplării pe care o creionăm împreună. Povestea următoare vă oferă ocazia de a intra prin efracţie psihanalitică în terenul privat al motivelor pe care personajele noastre le etalează direct şi fără oprelişti. Actualitatea şocantă a temelor conturează o reprezentaţie unică în piaţa teatrală românească, menita sa creeze prin umor o realitate psihologica comico-tragica.
► 21:00:  Videoteca cu Matze și Rolf – DJ+VJ set
Videoteca este noaptea noastra de audio-video-digeiala cu tot felul de sunete-imagini inedite, video mash-ups, Rollercoaster ,video-dadaizm, ghivecii vecilor, diaPozitive vibes and extremeTV.Shuffle-ing. Matze si Rolf fac gimanstică la ecrane paralele cu a lor Videoteca si o remanipulare de beat pentru bunul vostru plac.


 

Scrie despre tine → Budișteanu nr. 26

Casa “Scrie despre tine” este un loc unde se întâmplă întâlniri între oameni care vor să scrie despre prezent. “Scrie despre tine” este un proiect independent care produce texte noi pentru teatru și film și antrenează autori care vor să-și povestească lumea, indiferent de experiența anterioară în domeniul artistic.
Proiectul a fost inițiat in 2010 de actorul Sorin Poamă și regizoarea Vera Ion, care au construit în timp, împreună cu partcipanții la atelier, o nouă metodă de dramaturgie, îmbinând tehnici de scriere dramatică cu tehnici de actorie și povestire. “Scrie despre tine” a produs între 2010 și 2014 8 spectacole noi, în regim independent și este susținut integral de publicul său.
PROGRAM
► Ciorba nocturnă- un experiment de povestire, scriere și reprezentare vizuală a familiilor din care venim și cu care ne întâlnim uneori la mese anuale (potențat senzorial prin ciorbă și aperitive specifice meselor în familie).
► Roata cu misiuni – unde vei fi provocat la interacțiuni și explorări spațiale și interpersonale, prin scris și documentare live.
► Trufandaua casei Piticot, un board game adaptat de trainerii de la sdt astfel încât să te pună față în față cu poveștile partenerilor de joc.
► Freeflow simplu, mediu, sau picant, unde scrii până îți cade mâna așa cum n-ai scris niciodată la ora de română.
Nu în ultimul rând, din partea casei: wordcloud, cercul orchestra, oglinda și multe alte jocuri care se fac în atelierul Scrie despre tine și prin care descoperi că realitatea conține subiecte atât de neașteptate, personaje super interesante și scene atât de complexe încât nu e nevoie să ficționalizezi pentru a scrie o piesă bună, ci doar să fii atent la ce se întâmplă în jur.


 

Casa Lupu → Dionisie Lupu 31

Stabilimentul cunoscut sub numele de Casa Lupu este un apartament de 150 mp care a fost inchiriat de aproximativ 30 de persoane cu scopul de a fi un spatiu comun de munca si joaca. Apartamentul a functionat, pentru o perioada, ca un spatiu public-privat, unde s-a nascut o comunitate de oameni care, chiar daca a mai crescut, au ramas la fel de energici.
In prezent am cucerit trei etaje din blocul interbelic situat pe strada Dionisie Lupu, la numarul 31. Cele trei apartamente aproape identice au ca rezidenti permanenti 14 oameni care au decis de comun acord sa redeschida usile Casa Lupu pentru o seara.
PROGRAM
► Deschidem TREI ETAJE si curtea, cu scandal. Invitam toti dj-ii care ne-au facut sa ne miscam de-a lungul timpului pentru un maraton tribut de muzica si voie buna si petrecem ca in zilele bune.
Ca de obicei, fara bilet, fara obligatii, fara panarama.


 

Grădina Viitorului → Viitorului 153

Mediu educational modular ce functioneaza ca incubator de inovatie tehnologica si makerspace.


 

Casa Jurnalistului → Viitorului 154

Suntem o comunitate de reporteri independenți. Ne-am adunat într-o casă și punem la cale jurnalismul viitorului.
PROGRAM pentru toată noaptea:
►În casă: proiecții cu toate filmele pe care le-am făcut, în ordine cronologică.
►În curte: expoziție foto cu cele mai tari cadre prinse în documentări.
►În cramă: party antropologico-fantastic.


 

Home Mătăsari → Mătăsari 17

Am construit impreuna o casa in care planurile si ideile se aseaza de la sine pe taramul niciodata explorat indeajuns, cel al cuturii si al umanitatii.


 

Colivia → Pache Protopopescu 9

Departe de a fi un spatiu care ingradeste zborul, Colivia este un experiment locativ care-si deschide portile, uneori, catre publicul larg. Intr-o casa boiereasca, construita la inceputul secolului trecut, s-a conturat un spatiu non-profit cu tot felul de indeletniciri: dezbateri, stagiune teatrala, targuri etc.
Salonul cu usi mari din lemn alb si geamuri de cristal, cu soba veche si o biblioteca cu semineu, a fost animat de evenimente culturale incepand cu toamna lui 2013. Spatiul impresioneaza prin acustica si prin atmosfera de intimitate pe care o resimti atunci cand ocupi un loc in amfiteatrul improvizat din paleti de lemn si materiale reciclate.
Dincolo de orice etichete mai mult sau mai putin actuale – spatiu cultural alternativ, hub cultural, Colivia este un loc generos, o intersectie in care oamenii se pot intalni pentru un schimb de idei.
PROGRAM:
Pentru Noaptea caselor Colivia mestereste la o serie de expozitii culinare si vizuale, mai mult sau mai putin formale.
► Expozitia culinara de bunataturi facute in casa:
– degustare de palinca maramureseana de 25 de ani
– murata montana apriga! (mure macerate in palinca)
– sirop de catina cu miere naturala, neprocesata termic
– humus romanesc
– dulceturi din diverse zone ale tarii
– ceaiuri naturale (catina, galbenele, flori de tei, menta etc)
► Expozitii de design si produs
– Alina Turdean
– Marele Deget Mare
– Cai verzi pe pereti
► Fotografie
– Wood be nice – Fotografie pe lemn
– fotografii realizate cu obiectivele secolului trecut
– peisajele Rosiei Montane
► Concert URBAN BLUES, 20:30
Saturday night, city lights, dark corners, sweet blue sounds..
‘Urban blues’ cântā blues de oraş, blues de beton, departe de Sudul ‘black’ afro-american si de bumbac
Cântā din suflet si pe ritm într-o călătorie prin istoria bluesului începînd cu ‘the devil’s blues’ din anii ‘20 pâna la cel de acum si aici ‘Bucharest-blues’.
Shane – bluesman irlandez si Ioana – soulwoman din Bucuresti cântă la chitarā, voce, slides, muzicutā într-un stil special care îmbină sentimentalismul românesc cu pasiunea irlandezā.
Publicul participā cu bătăi din palme, whiskey si strigăte, pentru a sărbători viaţa trăită si povestitā pe muzicā.


 

Carol 53 → str. Carol 53

CAROL 53 este un mediu deschis ce stimulează, încurajează și promovează inițiativele persoanelor sau grupurilor de persoane. Este un spațiu impartial politic și nondiscriminator. Dorim să oferim un cadru neutru în care parți divergente sau convergente ale societății își pot confrunta și dezbate ideile, redefini comunicarea între acestea și de a contura noi raporturi între generații, ocupații și interese în scopul dezvoltării orașului și culturii acestuia.
Imobilul de pe B-dul Carol I nr. 53, monument istoric de clasă B,este proiectat in 1912 de către arhitectul Radu Culcer, pentru avocatul Mihail Pașcanu. Naționalizat și transformat în “Sediul Sindicatelor raionul 1 Mai ” in 1952, revine proprietarilor de drept, Ștefan și Ioana Bortnowski in 2008. Sunt începute lucrări de renovare  întrerupte in scurt timp, iar casa este vandalizată până în primăvara anului 2012 , in pofida încercărilor repetate de oprire a distrugerilor.
PROGRAM
► 18.00, parter: vernisajul expozitiei  BITUM (Bucharest Art Week)
++  va prezenta un grup de patru artisti din Bucuresti ce vor aborda subiecte legate de sisteme de coduri urbane, identitate vizuala in contextul habitatului uman contemporan cat si un dialog asupra imaginii femeii, monument efemer relativizat in contextul spatiului istoric. Mediile de exprimare vor fi pictură, instalatie si performance documentat video.
artisti  : Razvan Anghelescu, Alexandra Baciu, Bianca Ionița, Daniela Vîrlan.
Invitat special: Parada Romania.
► 20:30, curte:  Proiecții de filme Kinofest 2014.
++Kinofest este primul si cel mai important festival de film digital din Romania. Competitia de film are trei sectiuni ( Animatie, Fictiune, Micromovie), cu jurizare distinca. Premiile sunt : Cea mai buna Animatie, Cel mai bun film de Fictiune, Cel mai bun Micromovie, si, daca bugetul ne va permite, vom mai avea inca doua premii : Premiul Juriului la Animatie si la Fictiune.
► 23.00 – 07.00, subsol: CONTRAPUNCT #20
++sesiune nocturnă deschisă de improvizație muzicală liberă.


 

Casa Elisabeta

Elisabeta 37, ultimul etaj, ap. 17 → spatiu de coeziune culturala intr-un apartament abandonat si revitalizat de catre un colectiv de artisti polivalenti.
Program:
► ora 18:00 pana la 2:00: intruziunea musafirului in spatiul personal.


 

Interfon 77 → Panait Cerna nr 7 (colt cu Mircea Voda, la Camera de Comert), bl M 44, sc C, etaj 3, ap. 77

Interfon77 este butic de creație și casă de oameni.
Interfon77 buticul face ce agențiile de publicitate n-au răbdare – intimitate între branduri și oameni.
Interfon77 casa e un apartament comunist în care ne jucăm de-a melancolia.
PROGRAM
Pe data de X la Noaptea Caselor lansăm SEPIA. Vă așteptăm pe toți copiii tranziției să ne bucurăm de:

  •  povești în două dimensiuni – diafilm și vinil
  •  limba rusă în desene animate
  •  jocuri de societate
  •  muzică la pick-up
  •  ciocolată de Interfon77

 

Casa de pe Chei → Splaiul Unirii 195

Casa de pe Chei este un spatiu de lucru pentru minti tinere si creative, un proiect dezvoltat de ONG-ul ArtWe. Din primavara pana-n toamna, gradina Casei devine loc pentru evenimente diverse din aria de interes a industriilor creative.
In prezent, Casa de pe Chei gazduieste atelierele&birourile:
Vika Tonu & Alina Rascu – designeri de bijuterie contemporana
Naiana Vatavu & Ana Barbu – artisti plastici
Bogdan Deliu – designer de obiecte din piele
Creionetica – agentie multimedia dedicata cauzelor sociale
Cubrain –  agentie de publicitate, initiatori ai proiectului Donez Design
Cezar Necula –art director (soon to be owner at Kingstag.ro)
Asociatia Komunitas – ONG cu proiecte pe educatie non-formala, interventie urbana in spatiul comunitar, comunicare multiculturala.
De la inceput si pana acum, am fost colocatari si cu: Wolf 25, Alexandru Nimurad, Hangout Music si Obie Platon.
ArtWe este o platforma de promovare si sustinere a tinerilor creativi, artisti aflati la inceput de drum.
PROGRAM:
► Casa de pe Chei o sa fie pe vibe de gaming night: Playstation, Xbox cu jocuri proiectate, jocuri vechi: Tetris, Bubble trouble(ocazie cu care am descoperit ca avem un vice-campion la bubble trouble in finala internationala- da, a existat asa ceva), Mario etc.
►Decoram gradina corespunzator si lasam atelierele deschise pentru vizitat.
► Facem poze cu Shmu – catelul casei si Mao – pisica din gradina!

Mai multe detalii pe site-ul Noaptea Caselor si pe pagina de Facebook

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?