Mircea Cantor @MNAC

Mircea Cantor: Q.E.D.
10.04.2013 – 13.04.2014
Deschiderea 10.04, ora 18:00
MNAC / Muzeul National de arta contemporana din Bucuresti prezinta cu mandrie Mircea Cantor: Q.E.D., prima expoziţie solo în România a unuia dintre cele mai importante tineri artişti să iasă pe scena internaţională de artă în ultimul deceniu. Q.E.D. este cel mai mare sondaj de Mircea Cantor practică până în prezent, care cuprinde 30 de titluri: fotografii, videoclipuri, desene si sculpturi, la originea lui 1999 din lume (după Courbet), o lucrare care a declanşat expatriere lui Cantor în Franţa, la recenta Sic Transit Gloria Mundi (2012) şi la Business Class îngrijorat (2013), special creat pentru această expoziţie.
Lucrul cu simboluri într-o clădire simbolică este provocarea pe care această expoziţie este premiza. Zonele de expoziţie, care păstrează elemente de decoraţiunile originale, şi mărturisesc despre trecut traumatice a clădirii în care se află, Muzeul va găzdui la scară largă, catalitice de lucrări de Cantor: o gigantica perete-desen în sârmă dinamită, a cărui aprindere se va efectua la deschiderea sau o sculptură din lemn-size reprezentând o casă tradiţională cu acoperiş de schele din judetul Maramures în nordul României.
Acesta din urmă locul de muncă, prag a demisionat, oscilează poetic dintre local şi universal, în tandem cu intervenţii ca ADN-ul sarut, trecute cu vederea de tavan munca Ciel variabilă. Cantor iepurelui o discuţie complexe de deplasare, fragilitate, certitudinea şi anxietate, critic ecou istoria clădirii-casa poporului, pentru a căror construcţie din anii 1980 nenumărate anonim mesteri, artizani şi artişti au fost angajaţi pentru a forma monument de puterea absolută.
Sic Transit Gloria Mundi este o fuziune între o imagine Vanitas-ca şi o reflecţie asupra economice disparitate. Filmul este afişată în dialogul cu flori sfinte (alb-negru fotografiile de israelian mitraliere, oglindă kaleidoscopically), şi de pescuit zbura (un avion de modă din butoaie de ulei reciclat, echipat cu un cârlig de aur). Cantor aclamat Deeparture şi Wind Orchestra împărtăşesc preocuparea cu anxietate şi sublimare a violenţei, cu cât violenta poate fi metaforic implicite şi politic instituit.
Instalarea de expoziţie este orientat pentru a provoca reflecţie (auto-). Quod Erat Demonstrandum: Lui Cantor titlul de auto-ironie contrabalansează artistului ambiţia de a crea lucrări unic, universal, să opereze artistic în cadrul domeniului de declaraţii de incontestabile. Lucrări cum ar fi viitorul imprevizibil, toate direcţiile sau Ciel variabila reproduceţi acest indecizia între o abordare tranzitive şi incertitudinile de interpretare care apar atunci când artistice declaraţii întâlni telespectatorii lor.
Mircea Cantor: Q.E.D. vor fi expuse pentru un an. Evenimente speciale şi un program de rotaţie de pagina lucrări sunt programată pentru începutul lunii septembrie. Camera de oaspeţi, un spaţiu integrat in cadrul expozitiei, va găzdui în fiecare lună o munca de artist sau o cunoştinţă Cantor parts afinităţi cu: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu şi Andrei Șserban (August), Oanea Vasile si Ioan Opriș (septembrie), Victor Man (octombrie), Ciprian Mureșan (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie)Miklos Onucsan (februarie), Pavel & Tudor (martie).
Mircea Cantor Mircea Cantor s-a născut în România în 1977. El trăieşte şi lucrează „pe pământ”.
Lui expozitii solo majore includ Mircea Cantor, Centrul Pompidou (2012); Sic Transit Gloria Mundi, MACRO Museo di Arte Contemporanea, Roma, (2012). Obrajii mai mult decât Palme, Le Crédac, Franţa, (2011); Înţelept ca un şarpe şi nevinovat ca un porumbel, Muzeul urban Abteiberg, Timisoara, Germania (2010). Mircea Cantor solo Arată, Kunsthaus Zürich, Zurich (2009), necesitatea incertitudine, Modern Art Oxford si Arnolfini, Bristol si Camden Arts Centre, Londra (2008-2009); Ciel variabilă, Fonds Régional d´Art Contemporain Champagne Ardennes – FRAC, Franţa (2007); Titlul este ultimul lucru, Muzeul de artă Philadelphia, SUA (2006). Şi spectacole de grup: noastra Magic oră – Yokohama Triennale, Yokohama, Japonia (2011); Ifose de Paris, Centre Pompidou, Paris (2007); şi 4 Bienala de la Berlin (2006).
El a câştigat premiul Marcel Duchamp, Paris în 2011 şi Premiul de Fondation d’entreprise Ricard, Paris, în 2004.
Expoziţie în grija: Raluca Velisar şi Mihai Pop.
Arhitect: Attila Kim.
corn
_DSC1168

cer

Cer Variabil


foc
_DSC1135
_DSC1138
_DSC1139
money

 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?