Ce înseamnă mai exact titlul de "Capitală Culturală Europeană"

Tot am început să auzim din ce în ce mai des sintagma „Capitală Culturală Europeană”, dar ce înseamnă aceasta de fapt? La prima citire pare totuși ceva simplu, numai că există o poveste în spatele conceptului și o mulțime de detalii ce abia așteaptă să fie descoperite. Dacă ești de felul tău o fire curioasă, dornică să afli substraturi și interesată de ceea ce se întâmplă în lume, cu siguranță acest articol este pentru tine.

Scurt istoric

Pe la începutul anului 1985, fosta actriţă Melina Mercouri, pe atunci Ministru al Culturii din Grecia şi omologul său francez Jack Lang, stăteau de vorbă pe unul din aeroporturile europene, unde făcuseră o escală. Şi, dintr-una în alta, Melina Mercouri i-a povestit lui Lang de o idee de-a ei de a i se acorda, prin rotaţie, câte unui oraş statutul de „Capitală Culturală Europeană”.
Comunitatea, preocupată pe atunci mai ales de subvenţiile agrare, urma să devină şi una culturală. Într-un interviu acordat pentru Deutsche Welle, Melina Mercouri pleda pentru un schimb cultural între ţările membre. „Nu cred că trebuie să avem doar o comunitate pentru cartofi şi roşii, ci şi una pentru creatorii de artă” a explicat ea. Mercouri susţinea atunci că nu i se acordă culturii aceeaşi atenţie care i se acordă politicii sau economiei.
La vremea aceea Grecia deţinea preşedinţia Consiliului UE, astfel că Atena a fost prima „Capitală Culturală Europeană”, în 1985.

[ot-caption title=”Melina Mercouri & Jack Lang” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/10/Melina-Mercouri-21-1.jpg”]

30 ani capitala culturala

30 de ani de realizări (1985 – 2015)
În 2015, Capitalele Europene ale Culturii sărbătoresc 30 de ani de la începutul proiectului realizat în 1985, ce a vizat conceptul de Capitală Europeană a Culturii pentru a aduce oamenii din Europa mai aproape printr-o festivitate de artă, creativitate și patrimoniul cultural.
Începand cu Atena (Grecia) în 1985 până la Pilsen (Cehia) și Mons (Belgia) în 2015, 50 de orașe din Europa, au devenit Capitale Culturale Europene. De-a lungul celor 30 de ani, Capitalele Culturale Europene au luat amploare în unele dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Europa, devenind unele dintre cele mai cunoscute și mai apreciate activități ale UE.
Astfel, orașul Mons din Belgia, care în acest an este și CCE 2015, a dedicat în semn de prețuire față de cea care a inițiat acest proiect de împărtășire a artei și culturii, Bulevardul Melina Mercouri (the Avenue of Melina Mercouri). Acesta este localizat lângă noul centru de congrese MICX, proiectat de Daniel Libeskind, și a avut inaugurarea oficială în data de 23 februarie 2015.
Mélina Mercouri, fiind nu doar politician, ci și actriță și cântăreață, ia fost dedicată, o proiecție specială ce a fost organizată la festivalul de film FIFA (Festivalul International de Filme Romantice din Mons), unul dintre cele mai memorabile filme din cariera acesteia, și anume: Stella de Michael Cacoyannis.
Cu această ocazie aniversară, a fost publicată o broșură ce ilustrează proiecte de succes în cele mai recente Capitale Culturale Europene. Proiecte ce ilustrează modul în care această acțiune UE a devenit un laborator de investiții strategice în cultură, aducând beneficii economice și sociale. (broșura aniversară)

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?