În Apuseni a început sfârșitul Lumii

Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist. Acțiunea lui se va desfășura în jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii( sau Sesei dupa unele surse ) aflat în Muntiii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus. Suntem 8: Ciprian, Oana, Familia Nuca, Ramona, Dl. Stoica, Costi.

Dimineața pornim pe ruta Lupsa – Hădărău – fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km pînă ajungem la un pod. În vale pare a fi un lac, pe malul său cîteva case.

La o privire mai atentă constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem în Munții Metaliferi aproape de Roșia Montană, glumim spunînd că pe acolo se transportă aurul.

Bineînțeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începînd cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată zonă calamitată.

Domnul Stoica s-a documentat ulterior acestei vizite și ne-a expus cîteva detalii:
“Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adica are un singur baraj ). Barajul, contruit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.

Sterilul se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. În iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat. Dar nici nu am avut curaj sa mergem mai departe.

Apele limpezi ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă – spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

În septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului.


Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.

Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele înguste de apă. Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.

E trist să vezi cum nămolul ăsta a înghițit și continuă să înghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.


Cu toate astea fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gîndit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. intr-adevar lacul ăsta cu este foarte fotogenic, dar…

Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar cîteva case și o mînă de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să să vezi tot peisajul ăsta in fiecare zi? Și să mai ai în minte imaginea vechiului sat. Imaginea de mai sus am gasit-o pe Internet. Remarcati cit de sus se aflau biserica si cimitirul.
Iar daca vreti sa vedeti cit de frumoasa era pictura acestei biserici mergeti la acest link:
http://areyouready.ro/calatorii-in-romania/geamana-legenda-bisericii-scufundate/
Nu se poate ca atunci cînd vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întîmpla în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificind niște sate. Numai că acela va fi mai întins decît acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.
Citez iarasi din Dl. Stoica:
După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărârii şi mai ales a lipsei de timp.

Astfel am traversat partea de jos a haldei acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus şi împins pe haldă. Din fotografii reies două alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape încărcate acid care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor învecinate.


Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat pâraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tarimuri nepamantene.
Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?
Ca si concluzie: ar fi bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.
În Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare.
Articol preluat de pe site-ul :http://bogdanbalaban.ro/

66 Comentarii
 1. bogdan 6 ani în urmă

  fara suparare, dar ce ne prezentati aici ocoleste mult adevarul sunt destule surse,documentare,montaje video, cu istoria din acea zona si ca sa fac o paranteza, dar cred ca nu va vine sa credeti: Cupru MIn SA prin poluoarea care o face, totusi este singurul care mai poate controla halta de steril, daca Cupru Min SA nimeni nu o sa mai controleze halta, iar consecintele sun dezastruase !

 2. Andrei Welkens 6 ani în urmă

  Si de ce îmi arăți mie toate astea? De ce nu le trimiti de exemplu pe adresa parlamentului european? Poate vede cine trebuie si toata „imbogatirea” asta rapida se va sfarsi….

 3. Adrian Cinciu 6 ani în urmă

  Incredibil cat de mari sunt, multumim pentru informatie.

 4. Adrian Cinciu 6 ani în urmă

  Orice material foto, video este binevenit la adresa [email protected] 🙂

 5. Nick 6 ani în urmă

  Tu citesti dar nu pricepi? Ce imbogatire rapida? Rosia Poieni s-a deschis in 1978.

 6. GRU 6 ani în urmă

  Si care ar fi ideea acestui fotoreportaj ? Sa inchidem exploatarile miniere ? Din ce cred stimabilii ca sunt facute aparatele foto de sute si mii de euro pe care le-au folosit ? Hint : toate circuitele sunt din cupru si aluminiu. Carcasa din plastic ( petrol ) si policarbonat. Ce materiale au avut pe ei, incepand de la haine si terminand cu ochelarii de pe fata, care se gasesc in natura in forma neprocesata ? Nimic. Totul este sintetic, procesat. Singura diferenta este ca procesarea se face la distanta si nu la 2-3h de mers cu masina incat accesibilitatea imaginilor sa-i deranjeze estetic si mental.
  Ii usor sa arunci cu pietre in cei care-ti asigura nivelul de confort si trai actual. Daca se poate totul in jur sa fie ca in gradina Edenului, doar autorii sa aiba camere de 20 Megapixeli si ecrane Retina Display ca sa poate imortaliza peisajele feerice, apoisa la transfere wireless pe televizorul LCD de 120cm de acasa pentru vizionare ulterioara, in tihna, la caldura seara.

 7. adrian 6 ani în urmă

  Esti un dobitoc! Nu ai inteles nimic!

 8. Ioana 6 ani în urmă

  Da GRU, ai mare dreptate! Adevarul este ca de asta polueaza planeta si distrug natura, ca sa faca aparate foto si haine si sa ne asigure noua un nivel bun de trai. Tu gandesti ce scrii? Stim toti ce inseamna sa procesam, din ce sunt facute hainele de pe noi, televizorul si asa mai departe. Dobitocii care distrug natura nu se gandesc la nivelul nostru de trai, sunt niste egoisti care se gandesc strict la buzunarul lor si care desigur, au mentalitatea ta.
  Nu avem pretentii atat de mari, nu vrem Gradina Edenului, vrem doar sa oferim planetei noastre mai mult respect si sa nu ne comportam ca niste omizi. Tu trebuie sa iti iei materialele procesate care te inconjoara si sa te muti frumusl acolo, langa lac.
  Veniti toti cu pareri inteligente si considerati ca aceste poze si acest reportaj trebuie sa mearga direct catre institutiile mai mari. Voi nu stiti ca de acolo pleaca problema? Mereu facem asta, mereu vrem sa se ocupe altcineva de problemele importante si noi doar sa stam si sa privim si sa analizam fix ce nu trebuie!
  Multumim pentru reportaj!

 9. razvan 6 ani în urmă

  GRU,
  Esti prost ! Foarte prost, incredibil de prost !
  Cand vad persoane care gandesc ca tine imi doresc sa inceapa Era Hitler 2, cu vizare doar pe prosti, masoni, hoti, tzepari si politicieni.
  Da’ baga-ti-ai pula-n mata sa ti-o bagi, in tzarile unde se fac circuitele de care zici si se aplica tehnologia de ultima ora, de ce nu gasesti astfel de peisaje? da’ tu in afara de camera ta de laba super tehnologizata cu imprumut la banca si o raza de 30 de metri in jurul casei, ai mai vazut si altceva ?
  Avorton retard !!!

 10. Galatus Dan 6 ani în urmă

  Ceea ce se vede acolo e doar o imagine …nu arata cat de toxic este totul .
  Eu sant din Baia Mare si va pot relata un caz concret .Sotia unui fost angajat al meu a lucrat in perioada cat era gravida pe o halda de steril de langa Baia Mare .Copilul nascut atunci s-a dezvoltat aparent normal insa dupa cativa ani au aparut intarzieri in dezvoltarea lui care au facut ca acesta sa nu mai poata urma o forma de invatamant normala .Fratele acelui copil ,nascut cativa ani mai tarziu ,are aceleasi probleme ,insa aparute mai tarziu ,dupa ce urmase citiva ani de scoala .
  Medicii stiu cat de mult afecteaza toxicitatea haldelor de steril oamenii .In Baia Mare s-au facut chiar si studii asupra acestor cazuri .Eu sant cel putin surprins de tacerea lor si de faptul ca ei nu se afla in primele randuri ale celor care se opun exploatarilor cu cianuri (si nu numai) .
  Nu sant eu in masura sa dau sfaturi ; cum trebuie procedat ,ce masuri trebuiesc luate .Insa imi dau seama ca ,daca acestea nu se iau la timp ,uneori probleme care apar nu mai pot fi rezolvate .

 11. Ff 6 ani în urmă

  Esti prost de puti taci dracului din gura daca nu esti curios

 12. Ff 6 ani în urmă

  Gru o specie care nu il intereseaza natura pentru ca nu merge in excursii. Sta si se uita la tv si la pc sa des commenturi sa se afla in treaba ce oameni de cacat suntei voi astia majoritatea dintre romanii care va doare in pl de tara , as trage pielea de pe voi si ßvas baga in sterilul ala deversat in natura sa urlati de durere cum sufera si natura din cauza unor prosti ca tine gru.

 13. cristea 6 ani în urmă

  foarte trist ce se intampla.. ce am putea face?

 14. DRAGOS 6 ani în urmă

  STIREA ASTA II DE 3 ANI !!!

 15. Stef 6 ani în urmă

  Acesta este un subiect bun pentru „România te iubesc”… De ce nu Trimiteți acolo informatia pentru a fi televizata?

 16. Adrian Cinciu 6 ani în urmă

  O idee buna , o sa trimit un e-mail.

 17. Adrian Cinciu 6 ani în urmă

  Daca stirea este de acum 3 ani ce sa rezolvat de atunci pana acum ?

 18. Marius 6 ani în urmă

  uite, de asta romanul mereu moare de foame si de prost..Voi, din comentariile care le-ati postat, v-ati certat, facut prosti si cam atat, fratilor, sunteti ca niste mamaligi…Acolo erau niste poze si cu posibilitatea de a lasa cate un comment, sub nicio forma de a va injura voi ca niste cretini…

 19. Altul 6 ani în urmă

  Pe langa camerele video si plasma ai uitat MASINA cu care se deplaseaza baietii Cat aluminiu, cupru si alte substante extrase se folosesc pentru masina Peste 120% din greutatea masinii (ca trebuie sa bagi si pierderile de finisare).

 20. Dary 6 ani în urmă

  Cata dreptate ai!!! asa ne au pus cu botu pe labe , mereu… ne-au divizat si ne-au cucerit … in prezent diviziunea/ cearta vine de la sine………….. asa am ajuns noi romanii!!!!!!!!!!!!1

 21. Anda 6 ani în urmă

  Ai perfecta dreptate ! Ma asteptam sa găsesc comentarii făcute de oameni educati, constat ca unii nu au nici măcar acei șapte ani de acasă …. Nu pot sa cred ca nu se poate comenta fără sa fie aduse in discuție rudele si organele sexuale…..

 22. Dany 5 ani în urmă

  Draga GRU,sa-si exploateze altii,la ei in ,,fundul gredinii”bogatiile,nu noi care stam la 2 m de exploatare..nu privi doar partea frumoasa ,din fata TV -ului,gandeste-te ca altii nu doresc TV ul acela..

 23. cecu 5 ani în urmă

  Foarte bine zice GRU , oricum si asa pana murim noi nu se cunoaste nici un impact , poate in 200-300 de ani sa fie vreo problema asa ca nu-i stress boss , natura se regenereaza . Sustin Proiectul Rosia Montana sa fim si noi bogati ca nemtii !

 24. Pete 5 ani în urmă

  The politicians ignore the history of Baia Mare, Curtej de sus, and possibly Rosia Montana in the future.
  Why do they do that…? Because it will put money in THEIR bank accounts. They will ignore the death of Romania, the beautiful country and the death of the wildlife animals, plus most importantly, the death of some native people. THAT is murder!

 25. idontgiveashit 5 ani în urmă

  mai da-i si tu cu niste semne de punctuatie, exclamatie acolo… apoi vorbeste…

 26. idontgiveashit 5 ani în urmă

  1) Esti cam nesimtit!
  2) Spune si tu ceva de la tine nu de la Teo
  3) „Era” se scrie cu litera mica… iar „tzarile” nu e in DEX…
  4) NU MAI COMENTATI AIUREA CAND SUNTETI PE LANGA SUBIECT…

 27. Anti 5 ani în urmă

  Noi nu ne vom îmbogății niciodată din Roşia Montană, căci va fii vândută, iar banii vor intra în buzunarele conducătorilor țării, nicidecum în buzunarele poporului.

 28. Monterey 5 ani în urmă

  Corect … Este foarte usor sa injuri, sa acuzi in timp ce nu faci absolut nimic. GRU avea dreptate suntem distrugatori cu mediul inconjurator prin nevoile pe care le avem problema este ca numai injuram pe net inloc sa facem ceea ce trebuie. PS nu ma injurati degeaba pt parerea mea proprie… Plantati un pom mai bine

 29. dinut 5 ani în urmă

  da asa este dar sant de acord cu unii antevorbitori , deoarece toata tara este spre sfarsitul lumii cu de fisarea padurilor din muntii bucegi , retezat alte lacuri de acumulare multe , multe altele ,, insa cred ar trebui ca toate aceste aspecte sa le trimiteti la PARLAMENTUL EUROPEAN DAR NU CELOR ROMANI TICALOSI DIN PARLAMENT CU NOTIFICARE EXPRESA CA ALTFEL LA CUM A FOST ADUSA TARA NOASTRA COLONIE SI PE NOI SCLAVI AR FINGURA NOASTRA SANSA , SI DACA NU VOI TINERII SA FACETI O ADEVARATA REVOLUTIE ,,, SUCCES !!!

 30. ASD 5 ani în urmă

  — Ce „sa” rezolvat….? —
  Scriem pe un blog si ne bate limba materna?

 31. Vlad 5 ani în urmă

  Pe care, analfabetule, pe care !

 32. alina ioana dida 5 ani în urmă

  Puteti preciza in ce stadiu se afla cele 24 iazuri de decantare din Apuseni? Stiu ca exista multe iazuri ecologizate. S-ar putea intelege ca toate arata ca cel de mai sus.

 33. alina ioana dida 5 ani în urmă

  Corect. Poate ne posteaza cineva si imagini de azi.

 34. gheorghe 5 ani în urmă

  CE va mai dati toti mari ecologisti si iubitori de tara. dar ignoranti natura umana, oricare din voi daca ati fi in postura celor care exploateza ati proceda la fel. banii conteaza! sa fii cat mai bogat tu . restul nu conteaza! daca ar exista oameni asa perfecti , lumea intreaza ar fi un paradis ,dar oricat de bun ar fi un om, cand ajunge in postura aia se „corupe” oameni nu pot fi schimbati .Din pacate . !

 35. Blackrose 5 ani în urmă

  Am mai intalnit acest fenomen,in majoritatea cazurilor se datoreaza unor microorganisme,bacterii sau plante.Pana la o evaluare a expertilor nu alarmati oamenii degeaba.

 36. Valentinno 5 ani în urmă

  Bravo Ioana!

 37. Valentinno 5 ani în urmă

  Bravo Ioana! Un comentariu pertinent, fără agramatisme. Mai rar întâlnit în zilele noastre…

 38. Gogu 5 ani în urmă

  La Tarnita , jud. Suceava, exista o zona miniera dezafectată, cu lacul de cianuri aferent, cu natura afectată. Sunt filme pe youtube.

 39. tetea 5 ani în urmă

  halda de steril,nu halta

 40. ARIADNA 5 ani în urmă

  Imi pare rau Ioana, insa GRU chiar are dreptate, degeaba sari in sus. Chiar ma intrebam care e scopul articolului….Ai putea renunta la tehnologia de azi pt a evita astfel de dezastre ecologice? Gandeste-te. numai astfel se pot evita aceste dezastre, solutii ecologice 100% de exploatare ale minereurilor nu exista, e o aberatie. Am fost la marsurile pentru sustinerea cauzei Rosia Montana, incerc sa fiu responsabila atat cat pot eu, la nivel de cetatean (triez gunoiul, merg cu masina cat mai putin etc), dar nu vad sa existe o solutie de stopare a acestor tipuri de dezastre in ariile de exploatare…imi pare rau. Undeva sterilul acela tot va exista pe planeta asta, si ma indoiesc ca prea curand vom avea posibilitatea sa il trimitem in spatiu.

 41. ARIADNA 5 ani în urmă

  ah…si te rog, daca imi raspunzi – fara jigniri;)

 42. george 5 ani în urmă

  Adrian, daca cineva nu e de acord cu ideea sau cu comentariile tale , e un dobitoc???’Frumos. Atunci si eu sunt un ¨¨dobitoc¨¨, pentru ca nu sunt de acord cu tine, gindesc altfel.Putem sa avem opinii diferite????

 43. Ștefan 5 ani în urmă

  Subscriu Ioana! Bravo

 44. Denis 5 ani în urmă

  Pentru cei ce l-au jignit pe GRU,sunteti niste neanderthalii serios,unul la mana e democratie nu trebuie sa jignesti doar pentru ca ti-ai facut o parere pentru ca asa ai auzit tu,sunt sigur ca toti cei care au vorbit urat,sunt doar niste „soarecii de casa”,habar nu au de realitate si nici nu au facut macar o singura data ceva pentru planeta,dar a da un comment ipocrit nu costa,imi pare rau Ioana dar esti o nesimtita care discuta despre un subiect care te depaseste.Nu ma chinui sa vin cu argumente pentru niste oamenii inchisi deoarece „ei vor avea dreptate” .Sincer tot fotoreportajul e o exagerare!

 45. butelie 5 ani în urmă

  Lucrul asta e stiut de multi ani..si otravirea pamantului si a apei se face cu buna stiinta..Sa vedeti cand va incepe otrava de la Rosia Montana.. La Pungesti in Vaslui, cutremurele provocate de Chevron au inceput sa deschida pamantul..proprietatile oamenilor sunt distruse cu buna stiinta, iar orice revolta este aspru pedepsita..Chevron este pazita de jandarmerie, cu arma in mana..

 46. giuc 5 ani în urmă

  O stire bomba-in subsolul Bucurestilor se gasesc zacaminte f f rare.Capitala se incercuieste cu un zid de beton si se muta.In locul capitalei o sa fie un lac de steril toxic.Sa nu comenta-ti ca este pt confortul OAMENILOR,pt ca sa se simta bine.(a unor oameni) Ce zici de stirea asta „DENIS” Nu te revolta? Este o stire inchipuita dar pt oamenii care au locuit acolo a fost reala si mai este.Din ce am citit eu ,specialistii romani au pus la punct la Institutul Minier, o metoda de extractie fara compusi chimici,deci fara poluare.Maiaveau nevoie de cca 100,000 euro sa faca ultimile probe.Nu sau gasit bani si Institutul a fost inchis.Dece sa se schimbe tehnologiile mai bine sa distrugem mediul.Cei care iau beneficiile si peschesurile nu traiesc si nu vor trai aici.Nu stiu poate Ioana e nesimtita, dar ai vrea DENIS ,sa traiesti pe malul acumularii de steril ,intr-un peisaj de poveste? Si adierile de primavara sa-ti aduca pe la ochi si nari ,miresme imbatatoare de MOARTE ? Sa auzim de bine!

 47. tiberiu 5 ani în urmă

  Romanii nu intaleg ca unitatea da forta si ca puterea este a oamenilor. A fost si este inoculata ideia ca nu se poate face nimic, ca trăim într-o tara fără nici o sansa. FALS! Frica este dușmanul omului. Actionati cu mijloacele pe care le aveti, fiti uniți si nu va mai injurati, iesiti in strada când trebuie si sustineti-va ca fratii. Altfel, ignoranta, frica si nesimțirea vor distruge tot ce a rămas din Romania si din noi.

 48. Bog 5 ani în urmă

  Daca compania functioneaza de zeci de ani, sunt sigur ca au mai fost persoane/reporteri care au mai prezentat situatia.. chiar si la nivel de simpla discutie..
  GRU are dreptate in mare parte -> civilizatia si confortul cer sacrificii. NU VIETI UMANE ! si voi mai repeta de 100 de ori, daca nu s-a inteles. Dar… cere sacrificii… si asta pana cand vom ajunge la un nivel de eficientizare arpoape dus la factor 1:1, unde masa dejectiilor va fi redusa cat mai mult spre zero.. si pana acolo mai e cale lunga.
  Pe de alta parte, sunt masuri moderne de a filtra si colecta deseurile, inainte si dupa eliminarea lor in lac/iaz/bazin.. dar costa 🙂 si costa din profitul firmei… si baietii astia vor cat mai mult profit cu cheltuieli cat mai putine… undeva, ceva,, trebuie sa cedeze… 🙂
  Pacat, dar va mai trece multa apa pe Bega (Timisoara), pana vom ajunge sa ne conservam si apreciem putinul care ne-a mai ramas din natura…

 49. piedra 5 ani în urmă

  pai aia de la Parlamentul Ruropean si din alte tari „civilizate ” se imbogatesc pe sanatatea unor prosti ca noi. Vai de oamenii aia de acolo. Erau batrani si nu au putut protest. Nimeni nu le-a sarit in ajutor cand au fost stramutati. televiziunile nu au urlat, deoarece patronii lor petrec cu hotii acestia. Vai de noi ce ne asteapta!!!

 50. Andrei^STF 5 ani în urmă

  1.Uite aici alt loc din mult civilizata Spanie
  https://www.google.com/maps/place/R%C3%ADo+Tinto/@37.56553,-6.514309,3a,75y,90t/data=!3m5!1e2!3m3!1s96925376!2e1!3e10!4m2!3m1!1s0xd118efb635dae09:0xa1b7356fe0d59e9
  2. Garpenberg, Suedia http://www.ssg.se/ImageVaultFiles/id_420/cf_320/Garpenberg.jpg
  Sunt sigur ca mai gasesc si alte mine care polueaza. Nu mai exista punct de intoarcere la viata pura. Nu imi place cum arata lumea acum , dar nu imi place absolut de loc ipocritii care se „dau” ecologisti si nu inteleg ca nu se pot intoarce la radacini decat daca renunta la tot ce e tehnologic.
  Daca tot vrem sa traim librer in natura haideti in Adamstown.
  https://www.google.ro/maps/place/Adamstown+PCRN+1ZZ,+Insulele+Pitcairn/@-25.0670769,-130.0977482,1499m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x9e380f7fdca8078b:0xdc00ed03859a77d

 51. Cetateanul turmentat 5 ani în urmă

  Pentru ca noi, romanii suntem singurii responsabilidad de tara noastra. Omul sfinteste locul!!! Sau oi vrea sa vina strainii sa ne sfinteasca tara??

 52. Grigo Atena 5 ani în urmă

  Non coment.ramii mut cind vezi ce manevre daunatoare sanatatii umane se fac in Romania

 53. misa 5 ani în urmă

  humans.

 54. Ioan de Romania 5 ani în urmă

  bine zis frate , bine zis,,,,de ce ne certam si ne dam talentati numa D-zeu stie.

 55. Ioan de Romania 5 ani în urmă

  felicitari pentru vorbele frumoase si adevarate.

 56. ovi 5 ani în urmă

  Ase ne trebuie daca nea trebuit smartfoane si tablete.da asta eeee.ca sa descoperi viitorul tre sa strici trecutul.de ex.uitate la un copil daca vrea o jucarie mai noua si mai perfomanta tre sa o strice pe acea veche

 57. gerula 5 ani în urmă

  Aia care sustin neexpluatarea zacamintelor,sunt hipioti sau cine naiba stie ce natie de ciudati! Toate zacamintele trebuiesc expluatate, dar cu masuri cat mai putin poluante si masuri de refacere a zonelor afectate. Trebuie sa fii idiot sa stai in calea progresului. Noi sa mergem cu caruta, iar altii sa zboare pe marte si sa detina arme si tehnologii sa ne stearga de pe suprafata pamantului,sa ne ia resursele!

 58. ovi 5 ani în urmă

  bravo Ioana. daca noi, poporul nu stim sa ne ocrotim bogatiile tarii, atunci or veni strainii? sa fim seriosi. ei ne-au cumparat jumatate din tara cu ajutorul parlamentului de la bucuresti si ei or sa ne fure in continuare si cei de la bucuresti nu o sa vada nimica

 59. rosprite 4 ani în urmă

  In strainatate se protejeaza si o balta, apa este d-zeu pe pamant.numai noi suntem in stare de asa ceva.ne meritam soarta si sper sa ajungem si mai rau.sa ne plangen de mila si sa fim sclavii lumii

 60. brandusa 4 ani în urmă

  Foarte curand o sa ramai cu circuitele si cu carcasele, undeva intr-un buncar fara pic de ozon, fara soare, fara copaci si iarba, doar cu tehnologia si cu banii, mancand mancare sintetica si visand la o gura de aer curat … Cat de bine traiau batranii nostril fara toate aceste tehnologii sataniste si ce sanatosi erau si fizic si psihic si spiritual …

 61. otravutz 4 ani în urmă

  ” brandusa 2 iulie, 2015, 20:44 Foarte curand o sa ramai cu circuitele si cu carcasele, undeva intr-un buncar fara pic de ozon, fara soare, fara copaci si iarba, doar cu tehnologia si cu banii, mancand mancare sintetica si visand la o gura de aer curat … Cat de bine traiau batranii nostril fara toate aceste tehnologii sataniste si ce sanatosi erau si fizic si psihic si spiritual …”
  Draga Brandusa,
  Aceste tehnologii sataniste…asa cum le numesti tu…ti-au dat posibilitatea sa „preacurvesti” intelectual pe blogul asta. Gratie lor, lipsa sistemului nervos frecvent intalnita printre semenii nostri, a fost relativ suplinita si astfel a fost posibila stabilirea unei forme primitive de comunicare intre nevertebrati (propun sa-i numim asa) si homo sapiens sapiens. Eu propun ca tu (si cei din breasla ta) sa te lepezi de tot ce tine de satana, azazel, berzebut si…arsinel si sa traiesti ca bunicii tai (probabil organisme procariote) in perfecta armonie cu natura si cu dumnezeu and friends. You made my day 😀 (adica noaptea mintii tale mi-a facut ziua mai luminoasa…in traducere libera)

 62. AUREL 4 ani în urmă

  VAS INTREBA CIND AMERICANI AU ADERAT LA MEDIU GLOBULUI SI DUPA AIA SA VB DE ACEASTA MINA

 63. kla2005 4 ani în urmă

  Dragilor, cianurile (cianura de sodiu sau potasiu) se folosesc la AUR
  La Rosia Poieni se recupereaza cuprul prin flotatie….s-a incercat si o solubilizare bacteriana, cu rezultate incurajatoare la nivel de laborator, insa in practica, la nivel industrial, nu prea au dat rezultate.
  Apele acide sunt fara niciun fel de cianuri, insa sunt pline de metale grele
  Ceea ce omiteti sa spuneti e ca sunt necesare zeci, poate sute de milioane de Euro pentru a reabilita un mediu pe care STATUL ROMAN la afectat timp de zeci de ani de exploatare iresponsabila, fara a-i pasa de mediul inconjurator!!!
  Sa fie clar: FARA BANI si FARA INVESTITII mediul va ramane asa.
  Culmea e ca daca se opreste complet exploatarea cuprului, poluarea va creste si mai mult!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?