DocuArt Fest – Filme 2014 Selecția oficială – Secțiunea principală

DocuArt Fest, festivalul de film documentar românesc, aflat la cea de-a treia ediție, și-a ales filmele participante care vor fi proiectate și jurizate în perioada de desfășurare a evenimentului, 1-5 octombrie 2014. Acestea au trecut deja de o primă rundă de selecție, în care trei nume sonore în lumea criticii de film – Anca Grădinariu, Mihai Fulger și Florin Barbu – le-au vizionat și notat după criterii care promit o saptămână de pomină cu proiecții de neratat pentru orice cineast în aceeași locație ca și în anul precedent, Cinemateca Eforie.

Cântece pentru un muzeu

Regia: Eliza Zdru
Anul: 2013
Durată: 63 min
Ţară: România
Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli și papu Miciu, patru bătrâni cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți, călătoresc pentru a susține concerte și a-și promova primul și singurul lor album, înregistrat împreună cu Grigore Leșe. Pe drum, meditează cu umor la zilele bune de altădată, la prezentul îndoielnic și la moartea din ce în ce mai apropiată. Un road-movie în spațiu și timp, care ne poartă înainte, de la un concert la altul și înapoi, la poveștile trecutului, pe care bătrânii cântăreți îl compară cu un prezent total diferit, un prezent care anunță dispariția tradiției muzicii polifonice odată cu amintirile lor tot mai șterse.

Aici Nora Iuga

Regia: Vlad Rotaru
Anul: 2014
Durată: 75 min
Ţară: România
„Aici Nora Iuga” este un documentar emoționant de aproape 75 de minute, realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, care îți oferă, generos, o avalanșă de informații atât despre omul Nora Iuga, cât și despre scriitoarea și traducătoarea Nora Iuga. O regăsim pe aceasta la București, în apartamentul ei, înconjurată de cărți, arătându-ne „comorile” ei, vorbindu-ne despre soțul ei, poetul George Almosnino, citind din poemele lui, povestindu-ne despre Tiberiu, fiul său, balerin – maestru de balet la Opera Națională București -, despre bucuriile și tristețile sale, despre momentele bune și cele mai puțin bune. Filmul te poartă înainte și înapoi, te plimbă prin spații și prin timp, intercalează confesiunile Biancăi Burța-Cernat, Corinei Sabău, lui Octavian Soviany și Constantin Abăluță despre Nora Iuga, printre propriile ei mărturisiri.„Acest film vine să demonstreze că acolo unde literatura a câștigat, teatrul a pierdut”

După tăcere

Regia: Vanina Vignal
Anul: 2012
Durată: 96 min
Ţară: Franţa, România
După tăcere tratează modul în care efectele dictaturii sunt încă extrem de vii, chiar și după căderea lui Ceaușescu. Un film despre abuzurile statului, despre frică, despre cum se moștenește tăcerea de la o generație la alta. Un film despre spațiul bântuit de fantomele trecutului, fapt ce face viața, în prezent, aproape imposibilă. Trei generații zidite în tăcere. Moștenirea negării, căci nimic nu a revenit la locul sau de drept și nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.

AFTER THE SILENCE – VANINA VIGNAL – ENGLISH VERSION from Vanina Vignal on Vimeo.

Coreea de Nord, nimic de invidiat

Regia: Adelin Petrişor
Anul: 2012
Durată: 20 min
Ţară: România
În acest film, Raluca îşi continuă cercetările, de această dată concentrandu-se pe psihologia copilului. „Aici este toboganul..aici este închisoarea pentru copilaşi..o pisica..un iepuraş..două stele pe cer..” O copilărie pierdută. The Bed is Broken spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii (11 şi 14 ani) din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinși între un teren de joacă violent și un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

The Bed is Broken

Regia: Raluca Răcean Gorgos
Anul: 2013
Durată: 24 min
Ţară: România
În acest film, Raluca îşi continuă cercetările, de această dată concentrandu-se pe psihologia copilului. „Aici este toboganul..aici este închisoarea pentru copilaşi..o pisica..un iepuraş..două stele pe cer..” O copilărie pierdută. The Bed is Broken spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii (11 şi 14 ani) din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinși între un teren de joacă violent și un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

Experimentul Bucureşti

Regia: Tom Wilson
Anul: 2013
Durată: 67 min
Ţară: România
În 1989, România a suferit o lovitură de stat. Serviciile Secrete ştiau ce urmează şi s-au pregătit. Pentru a ajuta oamenii să dezvolte abilităţi pentru piaţa liberă, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologică bazat pe tehnici inedite. Experimentul Bucureşti este primul expozeu care vorbeşte despre ce s-a întâmplat cu adevărat în 1989. După revoluţie a apărut o noua generaţie de antreprenori, care s-au îmbogăţit peste noapte, în România, folosind acele tehnici experimentale care modificau motivaţiile fundamentale ale omului. Succesul unor asemenea oameni de afaceri este dovada eficacităţii a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “Experimentul Bucureşti” este o ficţiune. În cuvintele de încheiere ale filmului, România este o ţară care încă îşi scrie istoria proprie adevărată.

The Bucuresti Experiment – Trailer from Tom Wilson on Vimeo.

Bucureşti, unde eşti?

Regia: Vlad Petri
Anul: 2014
Durată: 76 min
Ţară: România
După 23 de ani de la Revoluţie oamenii se întorc în stradă, recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, de la primele zile ale protestelor până în zilele Referendumului pentru demiterea preşedintelui. Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern? Acesta nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degrabă un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă, un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.

În spatele cortinei

Regia: Bogdan Mustaţă
Anul: 2013
Durată: 50 min
Ţară: România
Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali. Astfel, prin filmul „În spatele cortinei” dorim să prezentăm publicului românesc şi european povestea comunizării forţate a României, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societății din perioada 1944-1951: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale și decapitarea armatei, la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.

Maria

Regia: Claudiu Mitcu
Anul: 2013
Durată: 19 min
Ţară: România
O poveste extrem de emoționantă despre ultimele ore din viața unei bătrâne căreia rudele și prietenii îi pregătesc cea din urmă călătorie. Batrâna Maria moare în patul ei. Conform tradiţiei populare, în jurul ei s-au strâns alte femei care îi veghează, cu grijă, ultima suflare, încercând să-i ofere alinare. Vorbesc între ele, amintindu-și povești din trecutul Mariei. „Maria” este o mărturie tulburătoare despre puterea vieţii.

Al doilea joc

Regia: Corneliu Porumboiu
Anul: 2013
Durată: 97 min
Ţară: România
Filmul prezintă un meci de fotbal dintre Steaua si Dinamo, care a avut loc pe 3 Decembrie 1988. Tatăl regizorului a fost atunci arbitrul meciului. Dupa 25 de ani, între cei doi ia naștere o discuție când aceștia urmăresc partida de pe o caseta VHS. Discuția ne poartă în trecut, nuanțând amintirile tatalui și fiului, și scoțând la suprafață problematici ale societății de la acea vreme.

Afacerea Tănase

Regia: Ionuţ Teianu
Anul: 2013
Durată: 56 min
Ţară: România
Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză “Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Alte ARTicole

Post navigation

Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.