De ce art terapie?

arteMi-am pus și eu deseori întrebarea asta în ultimii 3 ani. În primul rând pentru că noi gândim în imagini și nu în cuvinte, avem reprezentări vizuale inclusiv pentru emoții, stări, nu doar pentru obiecte concrete. Citind acum cuvântul măr, veți avea o reprezentare a mărului, chiar dacă acest fapt se întâmplă la nivel conștient sau nu. În cazul cuvintelor sau noțiunilor abstracte, pentru a le face inteligibile, vom folosi metafore, care, de cele mai multe ori, sunt vizuale. O altă calitate a imaginilor este că redau simultan mai multe informații, în timp ce informația oferită verbal este oarecum liniară, ne construim treptat o idee despre conținutul mesajului.

În cazul persoanelor ce participă la sesiuni individual de art terapie, exprimarea sentimentelor și senzațiilor de iubire sau ură, a fi traumatizat sau a suferi, sunt uneori dificil de pus în cuvinte. Alte experiențe sau stări sunt pur și simplu dincolo de cuvinte. Evenimente percepute ca traumatizante și care au survenit la o vârstă în care limbajul verbal nu era structurat, nu au cum să fie redate în cuvinte. Alteori, suferința este împinsă atât de adânc încât, a o accesa verbal este aproape imposibil sau ia foarte mult timp. Studii recente arată că un eveniment dificil, repetat și retrăit (exclusiv) verbal, riscă să adâncească rana emoțională a clientului.

Un alt avantaj al folosirii art terapiei este accesarea integratoare a celor două emisfere. Astfel, după ce se stabilește verbal scopul ședinței se trece la ilustrarea non-verbală a problematicii iar în final se integrează prin verbalizare ceea ce s-a conștientizat. Fiecare fază poate avea durate diferite, pot fi prezente toate trei sau doar una (de obicei partea de ilustrare, de obiectivare non-verbală).

Art terapia permite contactarea și apoi exersarea creativității prezente în fiecare dintre noi. Contactată și exersată în cabinet, creativitatea astfel descătușată se va manifesta în toate aspectele vieții noastre, de la relațiile cu Sine la relațiile cu ceilalți, din sfera profesională în cea privată, de la găsirea unor căi alternative de a obține și păstra o stare de bine până la managementul stresului și ajustarea creativă în fața sarcinilor Vieții.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?