Art terapia: definiții și scopuri

2015_01_09_Baner ARTE 300x250 la 72dpiDefiniție? Hm, plictisitor, ați putea spune. Însă, nu-i chiar așa… aparent plictisitoare, o definiție este asemeni unei semințe, conține toată informația ce va crește apoi într-un arbore neanticipat în sămânța inițială. Tot astfel, o definiție ne poate spune multe despre acel domeniu / obiect, despre folosirea și foloasele lui.
Ca definiție generală și inevitabil reducționistă, putem spune că art terapia este o formă de terapie – deci nu neapărat și exclusiv (psiho)terapie – în care crearea de imagini și obiecte joacă un rol central în relația (psiho)terapeutică ce se stabilește între (art)terapeut și client.
Asociația Britanică a Art Terapeuților (BAAT), una dintre cele mai prestigioase din lume, definește art terapia astfel: “Art terapia reprezintă folosirea materialelor pentru auto-exprimare și reflecție în prezența unui art terapeut pregătit corespunzător.” Se detaliază și alte aspecte care definesc art terapia ca atitudine și profesie:

  • clientul care vine la art terapeut nu trebuie să aibă experiență anterioară sau abilități în domeniul artistic.
  • art terapeutul nu este preocupat de aspectele estetice sau de evaluarea medicală a imaginii / obiectului creat de client.
  • scopul general al art terapeutului este de a sprijini clientul să se schimbe și să crească interior, prin intermediul folosirii materialelor artistice, într-un mediu sigur și încurajator.

Fideli diferențelor originare ale apariției și coagulării domeniului art terapiei, Asociația Americană de Art Terapie (AATA) oferă o definiție ușor diferită a domeniului și scopurilor. Astfel art terapia este definită drept „utilizare terapeutică a creației artistice, în cadrul unei relații profesionale, de către persoane care trec prin experiența unor boli, traume sau provocări ale vieții precum și de către persoane care sunt interesate de dezvoltare personală.” Putem vedea astfel că la art terapie apelează nu doar persoanele aflate într-un moment de dificultate ci și persoane interesate pur și simplu să-și extindă gradul de conștiință, să afle mai multe despre sine.
Prin intermediul procesului creativ în sine precum și datorită (auto)reflecției și discuției despre produsul artistic realizat, clienții care apelează la art terapie:

  • își dezvoltă gradul de conștientizare despre sine și despre ceilalți.
  • descoperă (noi) strategii și soluții de a face față simptomelor și experiențelor traumatice, de prevenire și reducere a stresului.
  • își îmbunătățesc abilitățile cognitive și creative.
  • își (re)contactează energia personală vitală (numită de unele orientări copilul interior)

Pentru ca toate acestea să aibă loc, este necesar ca art terapeutul să beneficieze de o pregătire profesională corespunzătoare, care include, pe lângă seminarii teoretico-aplicative și (art)terapie personală, individual și în grup.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?