Dacă eşti pentru prima oară în Iaşi şi nu ştii ce să vizitezi această listă te-ar putea ajuta. Din punct de vedere cultural, Iaşiul are multe de oferit, fiind capitala Moldovei în perioada 1564 -1859 și capitala României între 1916-1918.
Neapărat trebuie să vizitezi Palatul Culturii ce adăposteşte patru muzee: “Muzeul de Istorie al Moldovei”, “Muzeul Etnografic al Moldovei”, “Muzeul de Artă” şi “Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu”, iar în aripa de nord-est se află Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”. Palatul Culturii a fost construit în stil neogotic şi a reprezentat una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială. Palatul se înalţă peste ruinele curţilor domneşti medievale. Palat de Justitie şi Administrativ, construit pe locul unei clădiri de dimensiuni similare, destinate aceluiaşi scop, adică actului dreptăţii, semeţul Palat avea să-şi facă loc în peisajul molcom al Iaşului în anul 1925, dupa 19 ani în care s-a construit şi reconstruit neîntrerupt.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/Iasi-Palatul-Culturii-1.jpg”]
Bojdeuca “Ion Creanga” din Ţicău reprezintă primul muzeu memorial literar din România şi este unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Române din Iaşi. Între 1872-1889 aici a locuit cel mai mare şi mai cunoscut povestitor român, Ion Creanga. Tot aici s-a cunoscut şi împrietenit cu Mihai Eminescu şi a scris întreaga sa operă: „Poveşti, Povestiri” şi „Amintiri din copilărie”.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/47-690-1000-1.jpg”]
Parcul Copou este cel mai vechi parc din Iaşi. Aici se află Teiul lui Eminescu, locul de inspiraţie al marelui poet, care a devenit simbolul vegetal al oraşului. În apropierea teiului lui Eminescu se găseşte şi bustul acestuia, dar şi bustul bunului prieten, Ion Creangă, ridicat în 1932. În iunie 1984, lângă Teiul lui Eminescu s-a deschis Muzeul “Mihai Eminescu”, un omagiu adus poetului.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/Teiul_lui_eminescu-1.jpg”]
Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” a fost construit în locul vechii primării a oraşului Iaşi, între anii 1894 şi 1896 . Acesta reprezintă una dintre cele mai prestigioase instituţii de acest gen din ţară, cu un edificiu centenar, adevărata bijuterie arhitectonică adăpostită de un oraş în care gustul şi cultul teatrului sunt în tradiţia marilor exemple din lume: Zurich, Viena, Mainz, Hamburg, Darmstadt, Budapesta, Augsburg sau Berlin.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/teatrul-national-Iasi-1.jpg”]
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași este cea mai veche grădină botanică din România. A fost înființată în 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic și naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta. În fiecare toamnă se sărbătoreşte fondarea primei grădini botanice din România printr-o expoziţie numită “Flori de toamnă”.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/Anastasie-Fatu-Iasi-1.jpg”]
Mănăstirea Golia este un lăcaș de cult important în orașul Iași, numit după marele logofăt Ioan Golia. Așezământul ecleziastic de la Golia se aseamănă cu o fortăreață tipic medievală. Aceasta a fost ridicată în secolul al XVI-lea.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/IMG_3783-1.jpg”]
Muzeul Unirii este situat în centrul oraşului şi cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea muzeului constituie ea însăşi, primul şi cel mai important exponat de muzeu. Pledează în acest sens vechimea construcţiei, stilul arhitectonic, aşezarea în peisajul urban şi cu precădere destinul istoric de excepţie, casa fiind reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a regelui Ferdinand. Construită la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, în proprietatea mai multor familii boiereşti cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Paşcanu, Ghica.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/800px-Palatul_lui_Al._I._Cuza_-_actualul_Muzeu_al_Unirii_din_Iasi-1.jpg”]
[ot-video][/ot-video]
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost înființată între anii 1381-1386 și recunoscută de Patriarhia Constantinopolului în anul 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Mușat. Sediul mitropolitan a fost inițial la Rădăuți, fiind mutat din 1401 la Suceava, iar la mijlocul sec. al XVII-lea, în Iași, unde se află și astăzi.
[ot-caption title=”” url=”https://weart.ro/wp-content/uploads/2015/02/catedrala_mitropolitana_iasi-1.jpg”]
Mai multe detalii despre orașul Iași pe:
[button link=”https://www.facebook.com/visitiasi” icon=”fa-facebook” side=”left” target=”blank” color=”4966b7″ textcolor=”ffffff”]Visit Iași[/button]