Maria Tănase, a fost supranumită „Pasărea măiastră”, „Edith Piaf a României” și „Regina cântecului românesc"

Interpreta de muzică populară Maria Tănase, a fost supranumită „Pasărea măiastră”, „Edith Piaf a României” și „Regina cântecului românesc”, la data de 20 februarie 1937, a debutat la postul de radio Bucureşti.
Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a prezentat „pe viu” un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”: M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Țigăneasca, Când o fi la moartea mea.La această emisie, taraful lui Ion Matache era format din doi violoniști, un basist, un țambalist și un cobzar. După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio și ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.
[ot-video][/ot-video]
Celebritatea artistei a venit odată cu primele cântece înregistrate pentru Societatea Română de Radio în anul 1938, printre acestea numărându-se „M-am jurat de mii de ori”, „Ce-i mai dulce ca alviţa”, „Cine iubeşte şi lasă”, „Mărie şi Mărioară”, „Cînd o fi la moartea mea”. Tot în 1938, a reprezentat România la Expoziţia Internaţională de la Paris.
[ot-video][/ot-video]
Între 1953 şi 1961, artista a înregistrat 24 de albume, din care patru în limba franceză. Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955, primeşte „Premiul de Stat”, iar în octombrie 1957, i se acordă titlul de „Artistă Emerită”.
Maria Tănase s-a stins din viaţă la vârsta de 50 de ani, la spitalul Fundeni, din cauza cancerului la plămâni.
Sursa: wikipedia.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?