Bunici, tag-uri și graffiti – Când vârsta reprezintă doar un număr, nu și o stare

bunici street artSe pare că Lisabona (Portugalia), ar fi la ora actuală unul din cele mai cool orașe din lume, și asta datorită unei asociații non-profit LATA 65, înființată în urma parteneriatului dintre fotograful Fernando Mendes, Coworklisboa (un spațiu pentru desfășurări artistice) și Lara Seixo Rodrigues care este una dintre organizatoarele Wool – Covilhã Urban Art Festival.
Aceștia au inițiat un workshop ce implică persoanele trecute de 65 de ani (cifre care apar și în numele proiectului), trezindu-le gustul pentru artă și libertatea de exprimare. Aceasta fiind și vârsta de pensionare în Portugalia, s-a dorit să se demonstreze că arta urbană poate fi valorizată și integrată ca și artă contemporană indiferent de vârsta celui care o privește sau o creează. „LATA” provine din limba portugheză și s-ar putea traduce ca și can/spray de graffiti. Astfel s-au format două sensuri ce se întrepătrund perfect, însumând ideea de graffiti, formă și culoare, și ideea că totul este posibil și realizabil chiar și la o vârstă mai înaintată.
[ot-video]
LATA 65 | workshop de arte urbana para idosos from wool on Vimeo.
[/ot-video]
Au fost implicați în acest proiect peste 100 de vârstnici, fiecare workshop incluzând un maxim de 15 persoane, pentru a se asigura că fiecare primește destulă atenție. Aceștia au fost asistați de un grup de artiști stradali (Miguel Januario – aka Mais Menos, Caos, Kiss my Walls, Tosco și Adres), într-un mediu relaxant, îmbinând armonios teoria cu practica. Principalul obiectiv al workshop-ului a fost acela de a recunoaște „ceea ce vezi pe străzi” și cum se pot realiza aceste desene murale. De asemenea artiștii au fost implicați și pentru ca participanții să poată avea un contact direct și real cu cei care creează această artă de stradă.
LATA 65 le-a asigurat atât materialele necesare (măsti de protecție, mănusi, can-uri/spray-uri), cât și un training de 4 module ce s-a întins pe parcursul a 4 zile.
Primul modul a adus în discuție câteva elemente din Istoria Artei Urbane și din Istoria Graffiti-ului.
lisabon_portugal
În al doilea modul s-a trecut la design-ul și schițarea unui tag personal.
lisabon_portugal2
Al treilea modul a implicat crearea unor stencil-uri proprii.
lisabon-portugal3
În al patrulea modul și prin urmare cel final, s-a mers pe conturarea în mod practic a tuturor celor trei module din urmă, participanții realizând primul lor graffiti.
763ff36c88e17438b6492ea47bdf9f80
Prin realizarea acestui proiect s-a încercat să se prezinte generației de vârsta a treia, că pot fi la fel de activi ca în timpul tinereții și că nu trebuie să se adâncească în rutina de zi cu zi a pensionării. De asemenea s-a dorit și îndepărtarea stereotipurilor dintre generații, arătând că fiecare grupă de vârstă poate contribui activ la arta stradală și că nu este o activitate doar pt tineri.
În concluzie a reieșit că vârsta cuiva este doar o simplă cifră și ceea ce contează cu adevărat este mentalitatea acelei persoane și felul ei de a aborda lucrurile și situațiile noi.
Follow Crissu Mo’s board LATA 65 Project on Pinterest.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?