Apel pentru aplicații: Wild Card în cadrul progamului de masterat ex.e.r.ce în coregrafie, cercetare și performance

Asociația 4Culture în parteneriat cu Centre Chorégraphique National Montpellier Languedoc Roussillon oferă cel de-al treilea Wild Card în cadrul proiectului de cooperare Life Long Burning (2013-2018).
Programul se desfășoară în perioada 15 septembrie — 3 octombrie 2014, la Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc Roussillon din Franța și este adresat unui tânăr artist român, ce urmează a fi selectat pe marginea procesului de aplicare, detaliat mai jos.
Timp de trei săptămâni, acesta va participa la un workshop intensiv susținut de Deborah Hay și DD Dorvillier, organizat sub umbrela largă a temei „Exhibiting the Research”. În acest context, artistul sau studentul selectați vor fi integrați într-un grup de studenți ai programului de masterat ex.e.r.ce și vor incorpora, sub o formă sau alta, texte scrise în cadrul activității lor artistice.
Deborah Hay și DD Dorvillier, doi coregrafi americani aparținând din două generații diferite, vor coordona și vor împărtăși modul în care folosesc relația cu textul scris în procesele lor artistice. În cadrul programelor propuse, Deborah Hay va folosi un sistem de scoruri, iar DD Dorvillier o practică de tip Touch Move Talk and Write.

Despre mentori

Deborah Hay s-a născut în Brooklyn, New York și s-a mutat în Manhattan în anii ’60. Hay a dansat alături de Cunningham Dance Company. De asemenea, a împărtășit cu colegii săi de la Judson, distincțiile artificiale dintre performerii profesioniști și cei non-profesioniști.
În 1970 a părăsit New York-ul pentru a se alătura unei comunități din nordul Vermontului. În scurt timp s-a distanțat de zona performance-ului, producând Ten Circle Dances, pe care la jucat timp de 10 seri consecutive în cadrul comunității, fără niciun fel de public.
În 1976, Hay a părăsit Vermontul și s-a mutat în Austin, Texas. Atenția ei s-a concentrat pe o serie de practici „playing awake”, care implicau atenția performerului pe mai multe nivele de conștiință, simultan. Dezvoltând conceptele cheie, ea a pus bazele un workshop anual de patru luni, care a culminat cu performance-uri publice pentru grupuri mari, din care și-a distilat ulterior propriile solo-uri.
La sfârșitul anilor ’90, Deborah Hay s-a concentrat aproape exclusiv pe o serie de spectacole rare și enigmatice, bazate pe noua sa metodă coregrafică experimentală — printre acestea s-au numărat The Man Who Grew Common in Wisdom, Voilà, The Other Side of O, Fire, Boom Boom Boom, Music, Beauty, The Ridge, Room, pe care le-a jucat în toată lumea și pe care le-a predat unor performeri renumiți din SUA, Europa și Australia.
În 2002, Hay a luat decizia de a aplica ceea ce a învățat de-a lungul a 30 de ani de lucru cu dansatori nonprofesioniști, cât și cu spectacole pentru dansatori și coregrafi profesioniști.
În 2006, a coregrafiat “O, O” pentru 5 coregrafi și dansatori din New York, și ulterior, pentru 7 dansatori francezi cu un nivel similar de experiență. La Festival d’Automne din Paris, ea a prezentat “The Match” în 2005, “O, O” în 2006, și “If I Sing To You” în 2008 — care a fost comisionat de către Forsythe Company, și care a fost jucat extensiv în Europa și Australia. În 2009, Toronto Dance Theatre a difuzat în premieră spectacolele “Up Until Now”, iar în 2010 la Helsinki Festival s-a jucat premiera “Lightning”, un spectacol pentru 5 dansatori și coregrafi finlandezi.
În 2004, Hay a primit premiul NYC Bessie pentru cvartetul The Match. În 2007, a primit premiul BAXten. În octombrie 2009, a primit titlul onorar de Doctor în Dans din partea Academiei de Teatru din Helsinki, Finlanda. În 2010 a primit US Artist Friends Fellowship, iar în 2011 un grant pentru artiști din partea Foundation for Contemporary Arts, din New York.
În aprilie 2012, Deborah Hay a devenit unul dintre cei 21 de artiști performativi americani care au primit premiul inaugural pentru inovație 2012 Doris Duke Artist Award. După doi ani de colaborare și cercetare cu Motion Bank, un proiect al Forsythe Company, un website interactiv dedicat esteticii coregrafice a lui Hay a fost lansat în iunie 2013.
DD Dorvillier este dansator, coregraf și profesor. Crează performance-uri exclusiv în și pentru New York încă din 1989, însă a început să lucreze la propriile spectacole și în alte țări din 2009.
Proiectele sale au fost prezentate în New York, la Danspace Project, The Kitchen, NY Live Arts și la PS 122, cât și peste ocean la ImPulsTanz, Kaaitheater și la Rencontres Internationales Chorégraphiques de Seine-St Denis. Cele mai recente lucrări ale sale, Danza Permanente — un cvartet de coarde al lui Beethoven transpus în mișcare pentru patru dansatori, în liniște perfectă — a avut premiera la STUK în 2012.
În 2000, a pus bazele human future dance corps pentru a-și susține activitatea individuală și colaborările. De-a lungul anilor, a lucrat împreună cu Jennifer Monson, Jennifer Lacey, Zeena Parkins, Yvonne Meier și Sarah Michelson, printre alții. Printre onorurile primite se numără un grant Creative Capital (2013), multiple granturi MAP Fund, un Guggenheim Fellowship (2011) și un grant din partea Foundation for Contemporary Arts (2007).
În 2014, Danspace Project a comisionat Diary of an Image, o platformă de patru săptămâni dedicată muncii și practicilor sale. În 2015, Extra Shapes, o nouă lucrare comisionată de către EMPAC, va explora relația cu spectatorii și diferențele de percepție și funcționare dintre mișcare, sunet și mișcare.

Programul oferă

Participarea la programul de masterat ex.e.r.ce pentru un tânăr artist din România. Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc Roussillon oferă:
-costul educațional pentru o perioadă de 3 săptămâni: maxim 2500 de Euro;
-costurile zborurilor, cazării, diurnă, cât și bilete pentru spectacole sau vizite obligatorii, în valoare de maxim 2500 de Euro.!

Profilul aplicantului

Aplicantul trebuie să locuiască în România, și să aibă naționalitatea unei țări din Uniunea Europeană.

Cerințe pentru aplicare

Selecția participanților se va face pe baza unui CV și a unei scrisori de motivație, redactate în limba engleză sau franceză. Aplicația este deschisă atât dansatorilor/coregrafilor profesioniști, cât și studenților, sau dansatori neprofesioniști (dar care și-au însușit noțiuni de bază).
Deadline: vineri, 1 august 2014.
Aplicațiile se trimit pe adresa [email protected] ( CC :[email protected]), în atenția Andreei Căpitanescu, director artistic al Asociației 4 Culture.
Rezultatele selecției vor fi comunicate în săptămâna 4 – 8 august 2014.
Durata: luni, 15 septembrie 2014 — vineri, 3 octombrie 2014 (3 săptămâni).
4Culture este o asociație non-profit cu sediul la WASP – Working Art Space and Production din București, care își propune să sprijine formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare a creatorilor emergenți din domeniul artei performative și a dansului contemporan. Printre cele mai importante activități și proiecte organizate până acum de Asociația 4Culture se numără eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, Jardin d’Europe, Balkan Dance Platform. 4Culture este membră a rețelei IETM.
Life Long Burning (2013-2018) este un proiect european ce reunește 12 co-organizatori (Cullberg Ballet/SE, Centre Choregraphique de Montpellier/FR, danceWeb/AT, Lokomotiva/ MK, Station – Service for Contemporary Dance/RS, Ultima Vez/BE, worskspacebrussels/BE, Workshop Foundation/HU, Asociatia 4Culture/RO, Stichting Het Veem Theatre/NL, Tala Dance Centre/HR, Ufer Studios GmbH/DE) și 45 de parteneri asociați din Europa. Life Long Burning își propune susținerea unei cooperari sustenabile, crearea și dezvoltarea unei infrastructuri în domeniul dansului contemporan și al performance-ului în Europa. Activitățile din cadrul Life Long Burning vizează susținerea și profesionalizarea actorilor din domeniul dansului contemporan (performeri, coregrafi, profesori, administratori, manageri, jurnaliști), dar și a publicului larg.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?