APEL DE PROIECTE MNAC 2018 – 2019 – We ART

APEL DE PROIECTE MNAC 2018 – 2019

Muzeul Naţional de Artă Contemporană relansează apelul anual de proiecte curatoriale și de cercetare, destinat specialiștilor din zona artelor vizuale contemporane, pentru perioada aprilie 2018 – noiembrie 2019. Cu această ocazie, MNAC lansează un nou format: pentru două dintre prioritățile MNAC din sesiunea curentă – Colecția de arte decorative și Arhiva de fotografie a muzeului –, candidații sunt invitați să realizeze o cercetare asupra fondurilor muzeale, în urma căreia vor elabora propunerile de proiecte.

Descarcă apelul și toate documentele necesare aplicației aici.

1. Bursă de cercetare: R-MNAC Colecția de Arte Decorative

Obiective: Câștigătorii bursei sunt invitați să dezvolte o cercetare pornind de la fondurile muzeale de arte decorative; sunt încurajate demersurile care prevăd examinarea și poziționarea colecției în contextul producției actuale de arte decorative și design.

Rezultat final: Bursierii vor prezenta rezultatele cercetării într-un plan de proiect curatorial, care va fi evaluat de Consiliul Științific. În cazul unui rezultat pozitiv, proiectul va fi inclus în programul expozițional al MNAC.

Bugetul proiectului: Un buget orientativ de 7000 EUR pentru proiectul expozițional propus va fi negociat și detaliat la finalul perioadei de cercetare.

Cine poate candida/cerințe: Specialiști din zona artelor vizuale cu un interes pentru producția artistică locală a ultimelor decenii; bursierii își vor petrece întreaga perioadă de cercetare în București.

Condiții: Câștigătorii vor primi o bursă de 400 EUR (net) pe lună, vor primi un loc de studiu în muzeu, vor avea acces la colecții și vor fi sprijiniți de personalul de specialitate. În urma evaluării planului de cercetare și în funcție de necesitățile proiectului, MNAC va alcătui și pune la dispoziție bursierilor o echipă de lucru.

Perioada: 6 luni, începând cu martie 2018
Numărul de locuri: 2
Termen limită de depundere a proiectelor: 19.11.2017
Formatul dosarului de apel: un plan de lucru preliminar/descriere a proiectului care va conține o argumentație conceptuală și un timeline (maximum 2 pagini); un portofoliu cu imagini legate de proiect sau de activitatea generală a cercetătorului și un CV
** Pentru pregătirea planului de cercetare, invităm candidații să consulte baza curentă de date a colecției MNAC.

2. Bursă de cercetare: R-MNAC Arhiva de Fotografie

Obiective: Câștigătorii bursei sunt invitați să dezvolte o cercetare asupra fondurilor de fotografie din arhiva MNAC – care acoperă intervalul circa 1930 – 1989 –, pornind de la domeniile ilustrate: arhitectură, urbanism, peisaj, industrie, arheologie, scene din viața socială, scene din viața politică/oficială, personaje istorice, revoluția din 1989, design industrial, etnografie, muzee și monumente din România, arte plastice și decorative, târguri, expoziții. Contribuțiile vor crea premisele unei baze de cercetare curatorială pornind de la acest fond.

Rezultat final: Bursierii vor lucra la un plan de arhivare și vor propune la finalul cercetării un proiect de publicație și/sau de proiect curatorial.

Bugetul proiectului: La finalul perioadei de cercetare, va fi luat în discuție un buget orientativ de 7000 EUR pentru un proiect de publicație/proiect curatorial, al căror format va fi decis în funcție de rezultatele cercetării, de comun acord cu Consiliul Științific al muzeului.

Cine poate candida/cerințe: Specialiști din zona artelor vizuale cu un interes pentru fotografia documentară, practicile de arhivare și (re)examinarea noțiunii de arhivă. Bursierii își vor petreace întreaga perioadă de cercetare în București.

Condiții: Câștigătorii vor primi o bursă de 400 EUR (net) pe lună, vor primi un loc de studiu în muzeu, vor avea acces la fondurile de fotografie și vor fi sprijiniți de personalul de specialitate. În urma evaluării planului de cercetare și în funcție de necesitățile proiectului, MNAC va alcătui și pune la dispoziție bursierilor o echipă de lucru.

Perioada: 6 luni, începând cu martie 2018
Numărul de locuri: 2
Termen limită de depundere a proiectelor: 19.11.2017
Formatul dosarului de apel: un plan de lucru preliminar/descriere a proiectului care va conține o argumentație conceptuală și un timeline (maximum 2 pagini); un portofoliu cu imagini legate de proiect sau de activitatea generală a cercetătorului și un CV
** Pentru pregătirea planului de cercetare, invităm candidații să consulte arhiva digitalizată MNAC.

3. Apel de proiecte curatoriale

Obiective: Apelul este deschis tuturor formatelor de expoziții (monografice, tematice etc.), cu o abordare curatorială convingătoare, care propun poziționări în contextul practicilor și discursurilor artistice locale, regionale sau internaționale. Sunt încurajate propuneri care să țină cont de proiectele artistice racordate la reperele istoriei recente, pe care memoria colectivă le omagiază în anul următor (Centenarul 1918); provocarea adresată vizează capacitatea artei contemporane de a tematiza, prin mijloacele vizuale specifice, evenimente majore/emblematice ale modernității noastre, repere care rămân constante ale discursului cu privire la identitatea națională.

Bugetul proiectului: mic (<2500 EUR), mijlociu (2500 – 5000 EUR) sau mare (5000 – 7000 EUR)

Cine poate candida/cerințe: Specialiști din zona artelor vizuale; nu vor fi luate în considerare proiectele de expoziții personale venite de la artiștii înșiși sau expoziții de grup în care artistul este și expozant; toate proiectele propuse trebuie să se afle la prima prezentare publică.

Perioada implementării: 2018 – 2019
Apel destinat proiectelor concepute pentru următoarele spații: MNAC – Palatul Parlamentului, etaj 2 / etaj 3 / etaj 4
Termen limită de depundere a proiectelor: 19.11.2017
Formatul dosarului de apel: Dosarul va conține propunerea de proiect (descarcă formular) și bugetul expoziției în RON (descarcă formular).
** Pentru pregătirea proiectului curatorial, invităm candidații să consulte istoria și programul MNAC, precum și prioritățile pentru 2018-2019.

CALENDAR:

Termen limită de depunere a proiectelor: 19.11.2017 / pe adresele secretariat@mnac.ro și info@mnac.ro.
Anunțarea rezultatelor evaluărilor Comisiei de specialiști a muzeului și a Consiliului Științific: 15.12.2017.
În urma anunțării rezultatelor, va urma o perioadă de negociere cu autorii proiectelor selectate. Termenul limită pentru negocieri este 28.02.2018.
Perioada de desfășurare a proiectelor câștigătoare: aprilie 2018 – noiembrie 2019.

Atenție! Mărimea totală a mesajului nu trebuie să depăşească 7 MB. În cazul depăşirii ei, vă rugăm trimiteți documentele utilizând www.wetransfer.com. (Vă rugăm să nu folosiți alte forme de transfer).

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

© 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account