aparatfocus: open call

aparatfocus: urmărește să centralizeze diferite discursuri artistice care au la bază lucrul cu și despre arhive, fie ele găsite, create, regizate, arhive personale sau publice, fizice sau virtuale, prezente sau viitoare.

[social title=”Facebook” subtitle=”Proiect Aparat” link=”http://www.facebook.com/proiect.aparat” icon=”fa-facebook”]

aparat_05 invită artiștii vizuali interesați de acest tip de practică sau având proiecte similare în desfășurare, să participe în cadrul aparatfocus:, propunând noi interpretări și observații asupra conceptului de arhivă, prin mediile tradiționale, analogice sau digitale.
Felul în care prezervăm și organizăm evenimentele trecutului vorbește indirect despre o anumită valoare pe care o atribuim prezentului zilnic, și care crează un precedent pentru felul în care azi vrem să fie înțeles mâine. Arhivele (în toate formele specfice societății contemporane: materiale, textuale, virtuale) sunt structuri lineare de indexare, fără o ierarhie spațială, rezultat al unui gest obsesiv de a pune la păstrare informații cu valoare circumstanțială, un impuls colectiv sau personal de a preveni uitarea.
Conceptul de arhivă vine cu expectanța a ceva complet, integral, finit, dar, prin natura ei selectivă de includere-excludere, păstrare-omitere, înseamnă și spații goale, necompletate. Pentru artistul contemporan, acestea devin spații de intervenție, interpretabile, anticipabile. În acest sistem, practica artistică bazată pe lucrul cu arhivele înseamnă ceva găsit și totuși construit, documentar și totuși fictiv, cu caracter public și totuși privat, înseamnă reorganizarea memoriei după criterii proprii de catalogare. În momentul în care un obiect este arhivat, importanța sa este astfel garantată, dar în aceeași măsură, scoaterea lui din circuitul cotidian îl face să fie impracticabil, fără valoare.
Perioada de trimitere a proiectelor: 3 – 20 august 2015
Selecția va fi anunțată la data de 25 august 2015
Așteptăm la [email protected] proiectele voastre, însoțite de o scurtă descriere a conceptului sau a intenției.
[blockquote style=”2″].aparat este o platformă de producție și diseminare a unor forme de cunoaștere avansată din domeniile filmului documentar, experimental și de ficțiune, cu conexiuni în domeniul muzicii experimentale, coregrafiei contemporane și performance-art. Natura sa interdisciplinară susține și completează producția locală de acest gen, prin cartografierea unor situații de interes specific pentru un public avizat sau în formare și translarea lor în forme accesibile publicului larg. Proiectul se construiește pe o dimensiune artistică experimentală și de cercetare, o dimensiune educațional-formativă și social-culturală de conturare, menținere și stimulare a interesului unei comunități pentru practicile artistice contemporane și forme de gândire critică. [/blockquote]
 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2014 - 2022 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?