Strada Lipscani – We ART

Strada Lipscani

,, Străvechi nucleu pe temeliile căruia s-a ridicat Bucureștiul în care trăim azi ’’ Leahu Gheorghe

De obicei, edificiile dintr-un oraș reflectă treptele de evoluție prin care locuitorii acestuia au trecut. Astfel, putem afirma că orice construcție este păstrătoare a unui impuls interior ori exterior al societății în care s-a născut, iar metamorfozele prin care acesta trece sunt de cele mai multe ori foarte numeroase. Astfel, ele pot transmite un element autentic ce oglindesc un fragment al unei comunități.

Un loc ce astăzi pare din ce în ce mai neîncăpător, adăpostește numeroase edificii localizate pe străzi deosebite ce au construit povestea a numeroase clase sociale diverse. Practic, putem vorbi despre diverse tipuri de edificii, precum casele de tip vilă sau blocurile de joasă înălțime, clădiri ce au adus împreună un nou ritm tacit al conviețuirii anumitor comunități ce au ales să trăiască modelați de o arhitectură diferită.
Mai mult, în ceea ce privește istoria orașului București, aceasta este presărată cu diverse nuanțe de culoare, iar în funcție de ochii celor ce au scris, pictat, fotografiat ori desenat acest loc de-a lungul timpului, acest spațiu a prins contur în mentalul colectiv. În plus, trebuie să avem în vedere că istoria acestui oraș reflectă multe povești, iar incipitul acestuia atrage atenția publicului larg, deoarece numele acestuia a apărut pentru prima dată într-un hrisov dat tocmai de Vlad Țepeș, la 20 septembrie 1459.
Lucrarea de față își propune să creioneze povestea străzii Lipscani, punctând, de asemenea, autenticitatea și integritatea acestei zone construite.
În cuprinsul lucrării sunt prezentate edificii ce fac parte din sectorul ales, una din cele mai căutate străzi din București.

Conținutul studiului are la bază lucrări de specialitate ce au rolul de a evidenția atât strada aleasă, cât și edificiile studiate. Mai mult, acestea au rolul de a evidenția necesitatea conservării de către arhitecți a acestei zonei de poveste pentru bucureștenii de ieri, azi și pentru cei de mâine.
Strada Lipscani este cunoscută ca fiind cea mai animată stradă comercială a capitalei din toate timpurile, iar de numele acesta legându-se cu precădere termenul de negoț.
Mai mult, numele acesteia se trage de la neguțătorii români, bulgari, evrei, greci, armeni și sârbi ce dețineau în această zonă prăvălii.
În plus, rolul hanurilor și al prăvăliilor era unul fundamental, deoarece acestea din urmă aduceau numeroși călători și cumpărători.

După cum putem observa, istoria acestei
străzi poate fi împărțită în trei mari categorii:
– Clădiri moderne
– Clădiri aflate într-un stadiu grav de degradare
– Clădiri ce s-au prăbușit
Acestă imagine nu doar că reflectă un caz particular, ci o atmosferă ce trezește emoții mai puțin plăcute privitorului ce are curajul să își ridice ochii din pământ și să privească realitatea prezentului.

Această zonă a căzut în desuetudine, după părerea lui Leahu Gheorghe, odată cu instaurarea socialismului. Astfel, lipsa negustorilor ce odinioară aduceau numeroși cumpărători, a condus la restrângerea mărfurilor, și încetul cu încetul la plafonarea prăvăliilor.
Între anii 1969 -1972, această zonă a fost supusă unor acțiuni de restaurare, fiind redate publicului spre vizitare Palatul Voievodal, Hanul Manuc, Hanul cu Tei, Curtea Sticlarilor, Cafeneaua Veche, precum și numeroase magazine. Însă, această acțiune a fost oprită din cauze necunoscute.
Ulterior, în anul 1973 au fost restaurate următoarele edificii: Casa de Mode, fostul hotel Fieschi , și alte câteva edificii.
Cutremurul din 1977 a reprezentat un moment critic pentru edificiile din această zonă, având în vedere că 14 imobile au fost distruse. Ulterior, edificiile rămase în picioare s-au șubrezit.
În ciuda multor intervenții realizate de către specialiști, această zonă nu a reușit până astăzi să redevină ceea ce a fost. Practic, ceea ce a mai rămas este umbra unui vechi spațiu bogat ce a încercat să facă față cutremurelor, demolărilor dramatice, abandonului din timpul comunismului, precum și a nepăsării comunității.

Așadar, această stradă are un rol vital pentru noi toți, iar atâta timp cât există un interes pentru păstrarea autenticității acestui spațiu, putem vorbi despre eliminarea condamnării acestor edificii la pieire. Practic, răspunzători de aceste trăiri ale societății materializate prin formă și culoare – edificiile, sunt arhitecții, dar dincolo de aceștia, precum și de alte instituții de stat cu un rol mai mult sau mai puțin important, suntem fiecare dintre noi. Fie că suntem simpli vizitatori, fie că suntem apatrizi, cetățeni străini, cetățeni ai statului român sau chiar proprietarii unui astfel edificiu, nu trebuie să uităm că viața acestora depinde în cea mai mare măsură de contribuția noastră.
Un edificiu vizitat, locuit ori privit de oameni este un edificiu VIU!

Bibliografie

Berindei Dan, București. Ghid, Editura Meridiane, 1962
Constantinescu Dinu – Teodor, Conctrucții monumentale, Editura Științifică și enciclopedică, București, 1989
Grunberg Laura, Orașul, Editura Pro Unversitaria, București, 2015
Leahu Gheorghe, București- Aritectură și culoare, Editura Editis & Apimondia, București, 1992.
Ștefan I.M., De la Podul Mogoșoaiei la Calea Victoriei, Editura Facla, Timișoara, 1977.
ToynbeeArnold, Idei contemporane. Orașele în mișcare, Editura Politică, Bucuresști, 1979
Leahu Gheorghe, Lipscani. Centrul istoric al Bucureștilor, Editura Arta Grafică, 1993
https://www.artline.ro/LIPSCANI__CENTRUL_ISTORIC_BUCURESTI-2994-1.html
http://www.onlinearts.ro/peisaj/strada-lipscani-de-marcel-mitea.html
http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2014/01/lipscani-nr-41-43.html
https://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/09/lipscani-strada-vanitatilor.html
http://whc.unesco.org/en/guidelines/
http://www.muzeuldefotografie.ro/2013/11/cutremurul-din-1977-imagini-noi/
https://www.total-croatia-news.com/made-in-croatia/19679-unesco-intangible-heritage-of-croatia-two-part-singing-and-playing-on-istrian-scale

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

© 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account