"Astronomia" – Un hobby tehnic si artistic – We ART

"Astronomia" – Un hobby tehnic si artistic

Cu bunăvoința prietenului meu Adrian, m-am decis să scriu pe weart despre mai multe subiecte ce ar putea fi de interesul publicului. Ele nu sunt neapărat art related, dar cu siguranță vor trezi câteva sentimente.

Prima oară când m-am intâlnit cu Adrian a fost la o petrecere, dar asta nu e atât de important. A 2-a oara cand m-am intâlnit cu el s-a întâmplat in urmă cu 2 ani, pe 12 decembrie 2012, când am reusit să strâng aproximativ 20 de oameni într-o seară extrem de friguroasă(-14 grade celsius!!!) și am mers într-un câmp la marginea Bucureștiului unde ne-am holbat la stele. Era și atunci același eveniment astronomic de care vă voi povesti și acum. Este vorba despre curentul meteoric Geminide.

Ce e un curent meteoric? Păi diverse alte obiecte mari orbitează Soarele în afara de planete și sateliții lor. Acestea pot fi împartite în asteroizi și comete. Spre exemplu dacă o cometă trece pe lângă Soare, ea va lăsa în urmă un praf care va orbita Soarele. Câteodată acest praf cosmic se întâlnește cu Pământul și astfel rezultă un curent meteoric. Pe Pământ un curent se observă ca linii luminoase ce par să aibe originea într-un singur punct pe cer(dacă le proiectăm pe toate). Acel punct se numește radiant. Astfel fiecare curent are un nume bazat pe constelația în care se află radiantul.

Geminidele au radiantul în constelația Gemini.

Geminide

Pentru că praful orbitează in jurul Soarelui, întâlnirea cu Pământul se petrece in aceeași perioadă din an și ea se întinde pe aproximativ 1-2 săptămâni și există un moment de maxim, adică un moment în care numărul de meteori căzuți pe oră este maxim pentru acel curent. Pentru Geminide, maximul se întamplă în fiecare an pe 14 decembrie și de obicei ieșirile la observații se întâmplă cu o seara înainte de maxim, în seara de maxim și o seară după. Geminidele provin din asteroidul 3200 Phaethon și la maxim ating undeva la 120 de meteori pe oră.
Ca sidenote bolidul(meteor strălucitor) de pe 6 spre 7 ianuarie e posibil să fi făcut parte din Quadrantide(deoarece maximul Quadrantidelor a fost pe 4 ianuarie), deși nu există nimeni avizat pe teritoriul țării care să fi făcut observații și să fie o sursă credibilă. La observații, meteorilor li se dă o oră și o magnitudine(strălucire) printre alte lucruri care se pot măsura empiric de către astronomi amatori avizați. In același timp dacă meteorul nu arde complet în atmosferă și cade pe Pământ, acea rocă se numește meteorit.
In dimineața de sâmbătă,13 decembrie, mă trezesc buimac după o petrecere de vineri seară și observ că o cunostintă de-a mea de la care am învățat constelațiile și am prins virusul astronomic face o ieșire la Pensiunea Lin, cota 1000, lângă Sinaia. E vorba despre președintele SARM(Societatea Astronomică Română de Meteori), Valentin Grigore, o personalitate cunoscută în cercurile de astronomi. Il sun și îi zic că o să vin cu o mașina plină cu oameni, pe care încă nu o aveam. Și de aici incep avalanșe de telefoane pe care le dau să îmi umplu mașina. In trei ore o aveam plină și așa l-am luat și pe Adi care a venit cu amica lui, Sabina, mai era un fost coleg de-al meu de facultate și cineva de la Astroclubul București, ce venise in țară pentru Crăciun.
Așa că fix în ziua aia pornim către Pensiunea Lin și ajungem acolo pe la 7pm. Ne-am cazat, am mâncat și ne-am dus afară cu aparatele foto și trepiedele să prindem un meteor în poză. Eu am făcut în prima seară un timelapse și in a 2-a un colaj de meteori. A fost destulă voie bună și mai pe la 2-3 dimineața a venit și ProTV-ul să ne filmeze pentru o știre ce urma să

MIhai Barbu - Geminide

apară duminică seară în prime time, odată cu timelapse-ul meu și al lui Adi.
Aici am realizat un colaj de meteori după ce am expus în jur de 3 ore în același loc de pe cer(constelația Orion). Vă ofer și știrea celor de la Pro TV.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

© 2019 weart.ro. Toate drepturile rezervate.
Conţinutul prezentat pe acest site web, inculzând toate imaginile şi textele, este destinat utilizării în scopuri educaţionale şi necomerciale.
weart.ro este o platformă independentă care nu beneficiază de sponsorizări sau fianantari din partea statului sau a unei firme particulare, fiind un site care se bazează doar pe resurse proprii.

Platformă dezvoltată și administrată de ROcreativ

Licenţa Creative Commons

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account